Surdegsbröd med örter | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Surdegsbröd med örter

Den som inte har en surdeg på lut i kylen, misströsta inte! Numera finns färsk vetesurdeg att köpa på burk. Surdegsbrödet tar ett par dagar att baka, men det mesta sköter sig självt, och resultatet är ett underbart bröd med härlig örtsmak.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för Ger 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Blanda ingredienserna och låt stå minst 8 timmar i rumstemperatur, gärna över natten.
  2. Dag 2: Blanda alla ingredienser, utom saltet, med degen från dag 1. Arbeta degen på medelhastighet ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
  3. Tillsätt saltet och bearbeta degen ytterligare 2 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa 1 timme.
  4. Vik degen över sig själv. Använd en slickepott eller doppa handen i kallt vatten. Greppa i kanten av degen och lyft in över mitten.
  5. Gör lyftet från 4 sidor så att det blir lite som ett kuvert. Låt jäsa under bakduk 30 minuter och upprepa sedan vikningen. Upprepa efter ytterligare 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250°C.
  7. Ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Rulla ihop varje del och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
  9. Ställ in bröden i mitten av ugnen. Häll 1 dl vatten i den heta långpannan, stäng ugnsluckan fort. Grädda ca 10 minuter.
  10. Sänk värmen till 200°C och grädda ytterligare ca 25 minuter, tills brödet fått fin färg. Låt svalna på galler.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Innehåller gluten.

Ingredienser

Portioner: Ger 2 bröd
Dag 1
  • 4 dl vetemjöl special
  • 1 dl färsk vetesurdeg
  • 3 dl kallt vatten
Dag 2
  • 1 l vetemjöl special
  • 4 dl vatten
  • 1/4 paket jäst
  • 1 msk sirap
  • 1 1/2 msk finhackad färsk rosmarin eller timjan
  • 1 msk salt
Lägg till i inköpslistan