Laxgryta med saffran

Lysande färgglad och god gryta med lax, röd paprika och potatis. Laxgrytan blir gult lysande och god av saffran, en krydda som verkligen smakmässigt passar bra ihop med laxen. Krämigheten ger grädden och det du inte får missa är att toppa laxgrytan med lite rivet apelsinskal, lite överraskande men väldigt gott.

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
800 g fast potatis
2 msk neutral rapsolja
3 msk tomatpuré
1 förp saffran (à 1/2 g)
4 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt
2 1/2 dl vispgrädde
4 port laxfilé (à 125 g)
1 apelsin
1 kruka bladpersilja
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjöklproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3138 KJ / 751 kCal
Fett50 g
Salt4 g
Kolhydrater43 g
Protein31 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Tyckte inte om apelsinsmaken i grytan. Förstörde laxsmaken men kan ju vara en smaksak. Apelsinen tog över för mycket.
Åsa
2023-11-11Enkelt, gott. Behöver kokas lite längre innan fisken läggs så potatisen blir mjuk.
Magnus
2022-11-27Ger inte laxen rättvisa☹
Mats
2022-01-20