Laxgryta med saffran
Lysande färgglad och god gryta med lax, röd paprika och potatis. Laxgrytan blir gult lysande och god av saffran, en krydda som verkligen smakmässigt passar bra ihop med laxen. Krämigheten ger grädden och det du inte får missa är att toppa laxgrytan med lite rivet apelsinskal, lite överraskande men väldigt gott.
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
800 g fast potatis
2 msk neutral rapsolja
3 msk tomatpuré
1 förp saffran (à 1/2 g)
4 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt
2 1/2 dl vispgrädde
4 port laxfilé (à 125 g)
1 apelsin
1 kruka bladpersilja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3138 KJ / 751 kCal
Fett50 g
Salt4 g
Kolhydrater43 g
Protein31 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag gjorde några avvikelser. Skrotade potatisen och körde med gräslök istället för lök. Receptet kan vara en oslipad diamant. Till en början är grytan ganska sur, men som alla andra recept med vin behöver man koka länge. +25 minuter. Apelsinen tyckte jag gav positiv effekt. Dock inget skal i. Utan potatis blev det rinnigt, alltså stärkelsen i tärnad potatis kanske binder ihop grytan bättre. Vi hade även 1g saffran. Lax gifter dig bra med det övriga. Pasta funkade ypperligt istället för potatis. Barnen gillade rätten (12, 7 år). Mvh Jonas
Jonas
2024-03-03Tyckte inte om apelsinsmaken i grytan. Förstörde laxsmaken men kan ju vara en smaksak. Apelsinen tog över för mycket.
Åsa
2023-11-11Enkelt, gott. Behöver kokas lite längre innan fisken läggs så potatisen blir mjuk.
Magnus
2022-11-27