Laxgryta med saffran

17
1
Laxgryta med saffran

Lysande färgglad och god gryta med lax, röd paprika och potatis. Laxgrytan blir gult lysande och god av saffran, en krydda som verkligen smakmässigt passar bra ihop med laxen. Krämigheten ger grädden och det du inte får missa är att toppa laxgrytan med lite rivet apelsinskal, lite överraskande men väldigt gott.

Skriv ut
Laxgryta med saffran

Ingredienser

4 portioner
1
gul lök
2
vitlöksklyftor
1
röd paprika
800 g
fast potatis
2 msk
neutral rapsolja
3 msk
tomatpuré
1
förp saffran (à 1/2 g)
4 dl
vatten
2 msk
vitvinsvinäger
2 tsk
salt
2 1/2 dl
vispgrädde
4
port laxfilé (à 125 g)
1
apelsin
1
kruka bladpersilja

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjöklproteinfri ersättningsprodukt.

Under 45 minuter

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

17

Kommentar

Nicolai

1/11/2021

Låt mig börja med att reservera mig för alla möjliga saker som kan ha gått fel utöver receptet: Jag kanske inte alls gillar saffran, trots att lussebullar är så gott. Kanske var min apelsin snarare en grapefrukt. Det kan rentav vara så att jag inte är någon vidare kock. Men oavsett så blev det nästan oätligt. Beskt och äckligt. Någon saffranssmak kändes inte ens av för det drunknade i tomatsmak och smak av beskt apelsinskal (trots att jag till lunchlådan inte tog med apelsinskalet). Lunchlåda 2 kastades, för det var faktiskt oätligt. Den här stackars laxen dog i onödan.

Redaktionen ICAse

1/12/2021

Hej Nicolai! Åh nej, det var ju inte alls kul att höra att du behövde kasta maten. När man river apelsinskal (eller annan citrusfrukt) så är det viktigt att inte få med det vita av skalet, det vita är beskt. Kan du kanske ha fått med lite av det vita för att det blev så beskt? Hälsningar Elina

Näringsvärde per portion

Energi 3138 KJ / 751 kCal
Fett 50 g
Salt 4 g
Kolhydrater 43 g
Protein 31 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept