UNDER 45 MIN | Medel

Laxgryta med pressad potatis

En krämig laxgryta med tomat och pesto som bas blir härligt röd i färgen. Samt smakrik av peston, rödlöken och fiskbuljong. Servera tillsammans med pressad potatis och krispig röd och gul paprika och middagen är redo att njutas av.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 18, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen mjuk.
  2. Skala och skiva löken. Skär bort skinnet på laxen. Skär laxen i tärningar.
  3. Bryn löken i oljan i en stor gryta. Rör i tomater och pesto. Smula i buljongtärningen. Sjud grytan 5 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar. Lägg i laxen och låt sjuda ytterligare ca 6 minuter.
  4. Dela, kärna ur och skär paprikorna i strimlor. 
  5. Pressa potatisen.
  6. Servera laxgrytan med paprika och pressad potatis.

För alla

Kontrollera noga innehållet i peston och buljongen.
Fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri pesto.
Gör äggfri: Känsliga äggallergiker bör välja pesto utan ost med konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Tips

Stek lite pressad vitlök med löken och stek med paprikan och krydda med lite chilipulver.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis (gärna mjölig)
  • 1 rödlök
  • 600 g laxfilé
  • 1 msk rapsolja
  • 1 burk körsbärstomater (à 400 g)
  • 1/2 burk pesto basilika (à 140 g)
  • 1 fiskbuljongtärning
  • salt
  • peppar
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika

Näringsvärde
Per portion

Energi 2614 kJ / 626 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept