Laxdonburi
Donburi betyder skål på japanska och rätten som bär namnet består för det mesta just av en skål fylld med ris och topping. Här marinerar rå lax i en god sojasås, men det går lika bra med tofu eller stekt kycklinglår. Utsökt både som lunch och middag!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016
Ingredienser
2 portioner
2 dl sushiris (eller råris)
150 g frysta, tinade sojabönor
4 msk japansk soja
1 msk mirin
1 msk riven ingefära
1 msk färskpressad limejuice
2 schalottenlökar
1 morot
20 cm rättika
200 g skinnfri laxfilé
3 msk rostade sesamfrön (eller furikake japansk fröblandning)
Till garnering
salladslök (eller rostadlök)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3063 KJ / 734 kCal
Fett22.7 g
Salt5.99 g
Kolhydrater86.5 g
Protein38.7 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer