Sushi med havskräfta och lax
Hemgjord sushi med havskräfta och lax kräver lite fingerfärdighet, men är mödan värd. Sushiriset breds ut över noriarken ungefär en centimeter tjockt och därefter läggs fyllningen på. Rullarna bör vila ca 15 minuter innan de skärs upp och dekoreras med wasabi, majonnäs och soja.
Ingredienser
4 portioner
Ris
4 dl sushiris
4 dl vatten
5 msk risvinäger
2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
Fyllning
8 havskräftor
150 g färsk lax (gärna salma)
2 avokado
4 salladslökar
4 noriark
Topping
4 msk majonnäs
Till servering
2 msk wasabi
1 dl inlagd ingefära (Gari)
1/2 dl japansk soja
Gör så här
I det här behövs en sushimatta och plastfilm.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3171 KJ / 758 kCal
Fett27.6 g
Salt2.5 g
Kolhydrater90.6 g
Protein34.2 g
Kommentarer
Hej Malin! Detta är rådet från Livsmedelsverket: Råd att frysa odlad lax före gravning tas bort Ur nyhetsarkivet 2012-04-02 Risken att odlad lax ska innehålla parasiter är ytterst liten. Det visar en riskvärdering som EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har gjort. Livsmedelsverket tar därför bort rådet att frysa odlad lax innan den äts rå eller gravas. – Lax är nyttig mat och därför är det bra att det nu blir enklare för folk som vill grava lax själva till påskbordet, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket. Det är vanligt att vild fisk bär på parasiter som kan orsaka besvär hos människor. Hur stor risken är beror på var den är fångad. Odlad fisk kan bli infekterad med parasiter på två sätt – om den utfordras med obehandlad fisk eller om odlingen baseras på ung vild fisk som fångats och sedan föds upp. Efsa bedömer att sannolikheten att odlad lax, Salmo salar, ska vara infekterad med parasiter är ytterst liten, eftersom laxodling inte baseras på vild fisk och fisken odlas i flytande kassar eller tankar på land och föds upp på pellets. Data visar också att det är oerhört sällsynt att odlad lax bär på parasiter.
Redaktionen
2014-09-16Måste inte laxen ha varit fryst i några dygn först?
Malin
2014-09-11