Lax- och torskspett med basilikaaioli

Snygga spett med lax och torsk som först får marinera i citron och honung. Sej, kolja och lubb funkar bra som alternativ till torsken, men välj helst en lite tjockare bit så det går att få ut rejäla kuber. En klick aioli smaksatt med basilika är toppengott till.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2014

Ingredienser
4 portioner
finrivet skal av 1 citron
2 msk färskpressad citronjuice
1/2 dl rapsolja
3 droppar tabasco
1/2 msk honung
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad timjan
1 tsk salt
2 krm peppar
400 g laxfilé
400 g ryggfilé av torsk
Basilikaaioli
2 rumsvarma äggulor
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
2 skalade vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad färsk basilika
1 krm salt
1 krm peppar
Gör så här
00:30:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3643 KJ / 871 kCal
Fett78 g
Salt2.4 g
Kolhydrater5 g
Protein39 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Väldigt god marinad till fisken! Jag kände dock att aiolin blev lite mäktig till. Jag valde att även göra en cremefraichesås med vitlök, limezest, limesaft samt lite salt till. Den blev i mitt tycke mycket fräschare till de gudomliga spetten! Vi serverade även en god sallad och ris till spetten.
Angelika
2025-08-01