Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Lax- och sparrissallad med krispig spenat- och äggpaj

Kan det bli mer vår än så här? I den här middagen ryms flera av vårens mest typiska ingredienser; ägg, lax och spenat i en vacker symfoni.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 14, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina spenaten.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Paj: Skala och finhacka lök och vitlök. Stek lökhacket mjukt i hälften av oljan. Krama ur vätskan från spenaten. Rör ner spenaten i fräset.
  4. Klä en smord pajform, ca 27 cm i diameter (för 4 port), med ett ark filodeg. Pensla arket med lite olja och lägg på ett nytt ark. Upprepa med resten av filodegsarken men det räcker att pensla med olja mellan vartannat ark. Låt degen vecka sig över kanten på formen.
  5. Fyll pajformen med fräset. Gör en fördjupningar i spenaten för varje ägg och knäck i ett ägg i varje. Sätt mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills äggen har ”stannat”.
  6. Sallad: Koka haricots verts enligt anvisningen på förpackningen och kyl dem i kallt vatten.
  7. Dela sparrisen på längden och halvera tomaterna. Pressa över halva citronen och ringla över olivoljan samt krydda med salt och peppar.
  8. Blanda haricots verts, sparris och tomater med salladen och lägg alltsammans på ett fat tillsammans med laxen. Skär citronen i klyftor och garnera salladen med dem.
  9. Servera laxsalladen med pajen.

För alla

Rätten innehåller ägg men är fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: Byt ut filodegen mot glutenfri smördeg.

 

Ingredienser

Portioner: 4
Krispig spenat- och äggpaj
  • 400 g bladspenat
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 1 förp filodeg (à 250 g)
  • 4 ägg
Lax- och sparrissallad
  • 200 g haricots verts
  • 300 g sparris
  • 1 förp körsbärstomater (à 250 g)
  • 1 citron
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 65 g mâchesallad
  • 200 g skivad kallrökt lax
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2107 kJ / 504 kCal