Lax med pankotäcke, broccoli och ingefärssmör

417
8
Lax med pankotäcke, broccoli och ingefärssmör

Ugnsbakad lax är en smart räddare i vardagslivet. Strö över en blandning av panko och sesamfrön innan laxen går in i ugnen, tillsammans med buketter av färsk broccoli. När allt är klart, toppa med ett läckert lime- och ingefärssmör som sakta får smälta…

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2016

Lax med pankotäcke, broccoli och ingefärssmör

Ingredienser

4 portioner

Lax

1 msk vita sesamfrön
2 msk svarta sesamfrön
1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
3 msk rapsolja
600 g skinnfri laxfilé (i bit)
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Broccoli

500 g broccoli
1 msk rapsolja
2 krm salt
1 krm peppar

Ingefärssmör

50 g rumsvarmt smör
1 msk finriven ingefära
1 tsk finrivet limeskal
1 riven vitlöksklyfta
1 krm salt

Till servering

4 port kokt ris

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd alternativt finkrossad glutenfri cornflakes.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i panko eller använd laktosfritt ströbröd. Välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i panko eller använd mjölkproteinfritt ströbröd. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

417

Kommentarer

Victoria

2022-04-11

Fick kommentaren ”godaste laxrätten på länge”. Gjorde dubbelt av smöret vilka andra föreslagit och det behövdes.

Sofia

2021-02-05

Väldigt gott. Använde huvudsakligen smöret på laxen. Hade potatisklyftor till.

Catharina

2020-07-08

Ljuvligt gott! 👌Det bästa på länge. Valde dock hemmagjort potatismos till och broccolin lades in efter halva tiden i ugnen. 💓

Näringsvärde per portion

Energi 2649 KJ / 633 kCal
Fett 45 g
Salt 3 g
Kolhydrater 26 g
Protein 32 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden