Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Lax med pankotäcke, broccoli och ingefärssmör

Ugnsbakad lax är en smart räddare i vardagslivet. Strö över en blandning av panko och sesamfrön innan laxen går in i ugnen, tillsammans med buketter av färsk broccoli. När allt är klart, toppa med ett läckert lime- och ingefärssmör som sakta får smälta…

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Lax: Blanda sesamfrön, panko och olja i en skål.
  3. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Fördela sesamtoppingen över laxen.
  4. Broccoli: Skär broccolin i buketter. Skala ev stammen om den är grov och skär i mindre bitar. Blanda med olja, salt och peppar.
  5. Fördela broccolin i formen runt laxen. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills fisken är klar och broccolin börjar bli mjuk och får lite färg.
  6. Ingefärssmör: Blanda smör, ingefära, limeskal, vitlök och salt.
  7. Till servering: Ta ut laxen och klickasmöret över broccolin. Servera gärna med ris.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd alternativt finkrossad glutenfri cornflakes.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i panko eller använd laktosfritt ströbröd. Välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i panko eller använd mjölkproteinfritt ströbröd. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Lax
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 2 msk svarta sesamfrön
  • 1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 3 msk rapsolja
  • 600 g skinnfri laxfilé (i bit)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
Broccoli
  • 500 g broccoli
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
Ingefärssmör
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
Till servering
  • 4 port kokt ris
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2649 kJ / 633 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept