Lax med pankotäcke, broccoli och ingefärssmör

Ugnsbakad lax är en smart räddare i vardagslivet. Strö över en blandning av panko och sesamfrön innan laxen går in i ugnen, tillsammans med buketter av färsk broccoli. När allt är klart, toppa med ett läckert lime- och ingefärssmör som sakta får smälta…
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2016

Ingredienser
4 portioner
Lax
1 msk vita sesamfrön
2 msk svarta sesamfrön
1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
3 msk rapsolja
600 g skinnfri laxfilé (i bit)
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Broccoli
500 g broccoli
1 msk rapsolja
2 krm salt
1 krm peppar
Ingefärssmör
50 g rumsvarmt smör
1 msk finriven ingefära
1 tsk finrivet limeskal
1 riven vitlöksklyfta
1 krm salt
Till servering
4 port kokt ris
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2649 KJ / 633 kCal
Fett45 g
Salt3 g
Kolhydrater26 g
Protein32 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
9 stHar blivit en riktig favorit! Dessutom lättlagad med enkla ingredienser ! Eva
Eva ann-christi
Fick kommentaren ”godaste laxrätten på länge”. Gjorde dubbelt av smöret vilka andra föreslagit och det behövdes.
Victoria
Väldigt gott. Använde huvudsakligen smöret på laxen. Hade potatisklyftor till.
Sofia
Ljuvligt gott! 👌Det bästa på länge. Valde dock hemmagjort potatismos till och broccolin lades in efter halva tiden i ugnen. 💓
Catharina
Supergott!
Anna
Alltså broccolin!!! Den blev sååååå god med smöret på. Skulle kunna leva på det!
Annette
Hade smöret på laxen, super. Koka broccolin separat, den bränner annars om man ska få färg på pankon. Gjorde potatismos till. Supergott. Hamnar bland favvorätterna!!!
Anne-lie
Hej Bella! Kul att du har lagat den här rätten. Och jättebra tips om att man ska rosta sesamfrön först så att deras smak verkligen kommer fram. Hälsningar Michelle
Ica-köket
Det kunde ha varit mer smak på denna rätt, men den har potential. Ingefärssmöret hade varit bättre att använda på laxen än på broccolin. Antingen genom att klappa in det på laxen innan sesam-pankotäcket eller att droppa det i smält form över täcket. Troligen kan mängden ingefärssmör dubblas utan problem. Tyvärr fick inte sesam-pankotäcket någon smak och knappt någon färg på bara 15 min, eftersom det behöver mer tid i ugnen än vad fisken kräver. Kanske skulle sesamfröna ha rostats lite i förväg? Då hade man kanske kunnat få en nötigare smak. Ris till kändes för torrt. Kanske hade potatis med t ex brynt smör varit bättre.
Bella