UNDER 45 MIN | Medel

Lax med gräslökssås och pepparrot

Rosa och grönt är en riktigt fin färgkombination, och på kvällens tallrik; även en smakhöjdare! Den stekta laxen serveras nämligen med en gräslökssås med grädde som bas. Vi tycker potatis är det bästa tillbehöret, och självklart lite riven pepparrot ovanpå toppen!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 49, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen om fryst används.
  2. Koka potatisen.
  3. Skär gurkan i stavar.
  4. Blanda majsstärkelse med mjölk och grädde i en kastrull. Smula ner buljongtärningen och låt koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda någon minut.
  5. Hacka gräslöken och vänd ner i såsen. Smaka av såsen med salt och peppar.
  6. Stek laxen i oljan i en stekpanna, ca 3 minuter per sida eller tills fiskens innertemperatur är 54°C. Krydda med salt och peppar.
  7. Servera laxen med potatis, gräslökssås, pepparrot och gurka.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden och mjölkdrycken mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Smaka av såsen med pepparroten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 1 gurka
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 fiskbuljongtärning
  • 1/2 förp färsk gräslök (à 20 g)
  • salt
  • peppar
  • 4 port laxfilé (à 125 g)
  • 1/2 msk olja
  • 2 msk riven pepparrot

Näringsvärde
Per portion

Energi 2574 kJ / 614 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept