UNDER 45 MIN | Medel

Lax med dill- och citronsås

Vi avslutar veckan med en riktig klassiker; lax med dillsås! Detta är för dig som bara längtar efter de somriga smakerna, och vad kan då passa om inte denna härliga rätt. Enkelt, snabbt, och framförallt jättegott! Pressa gärna lite extra citron på den färdigstekta laxen för att balansera upp det krämiga.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 23, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen.
  2. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Riv yttersta skalet från citronen och hacka dillen. Blanda citronskal och dill med gurten. Smaka av med salt och peppar. Skär resten av citronen i klyftor.
  3. Ansa salladslöken och skär den i stora bitar. Koka ärtor och lök i saltat vatten ca 3 minuter.
  4. Skär laxen i portionsbitar och stek dem i oljan ca 3 minuter på varje sida eller tills den har en innertemperatur på 54°C. Krydda med salt och peppar.
  5. Servera laxen med potatis, grönsaker, sås och citronklyftor.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 1 citron
  • 20 g färsk dill
  • 2 dl greek gurt
  • salt
  • peppar
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 150 g sockerärtor
  • 600 g laxfilé
  • 1 tsk rapsolja
  • 2 dl greek style gurt

Näringsvärde
Per portion

Energi 2570 kJ / 614 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept