Lax i ugn med klyftpotatis, ratatouille och aioli
Servera ugnsrostad potatis och saftig laxfilé tillsammans med en smakrik ratatouille och krämig aioli, och du har en komplett middag! Laxfilén tillagas i ugn med lite salt och peppar, så att laxens goda smak får komma till sin rätt.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2023
Ingredienser
4 portioner
Ratatouille
1/2 rödlök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olja
1 liten röd paprika
150 g aubergine
150 g zucchini
1/2 msk tomatpuré
1/2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
1/2 burk skalade konserverade tomater (à 400 g)
3/4 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad timjan
salt
Aioli
1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk vinäger
1 äggula
1 dl rapsolja
1/3 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
cayennepeppar
600 g laxfilé
1 tsk salt
1/4 tsk peppar
700 g potatis
1 msk olja
2 krm salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3507 KJ / 838 kCal
Fett59 g
Salt3 g
Kolhydrater38 g
Protein35 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Jag hade lägre temperatur och tog ut laxen vid 48 grader. Väntar man till 56 så har man förstört sin middag.
Josefine
2024-04-06