Lax i ugn med klyftpotatis, ratatouille och aioli

Servera ugnsrostad potatis och saftig laxfilé tillsammans med en smakrik ratatouille och krämig aioli, och du har en komplett middag! Laxfilén tillagas i ugn med lite salt och peppar, så att laxens goda smak får komma till sin rätt.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2023

Ingredienser
4 portioner
Ratatouille
1/2 rödlök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olja
1 liten röd paprika
150 g aubergine
150 g zucchini
1/2 msk tomatpuré
1/2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
1/2 burk skalade konserverade tomater (à 400 g)
3/4 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad timjan
salt
Aioli
1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk vinäger
1 äggula
1 dl rapsolja
1/3 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
cayennepeppar
600 g laxfilé
1 tsk salt
1/4 tsk peppar
700 g potatis
1 msk olja
2 krm salt
Gör så här
00:10:00
00:10:00
00:30:00
00:20:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3507 KJ / 838 kCal
Fett59 g
Salt3 g
Kolhydrater38 g
Protein35 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
2 stJättegott
Kerstin
Jag hade lägre temperatur och tog ut laxen vid 48 grader. Väntar man till 56 så har man förstört sin middag.
Josefine