Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Enkel

Lättlagad rödvinssås

En rödvinssås måste inte koka i evigheter för att bli mustigt god. Den här lättlagade rödvinssåsen får härligt smakdjup på bara en halvtimme. Såsen är en fin smaksättare till linser och kyckling, men passar också fint till biff, oxfilé och entrecôte.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 3 dl sås portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

En dag före festen

  1. Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.
  2. Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens. 
  3. Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.
  4. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen.
  5. Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

30 minuter före servering

  1. Häll såsen i en kastrull. Koka upp, varmhåll.
  2. Häll upp i såssnipa och servera till kyckling eller kött, gärna detta recept på Lyxig kyckling med ingefärskrisp, rostad skocka och sötpotatispuré.

Näringsberäkningen är per dl.

För alla

Kontrollera innehållet i fonden för samtliga allergener.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett eller olja.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: välj mjölkfritt margarin istället för smör. Detta leder till en 20 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Tips

Såsen går även utmärkt att laga samma dag som festen.

Ingredienser

Portioner: ca 3 dl sås
  • 1 grovhackad schalottenlök
  • 1 skivad morot
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk rårörsocker
  • 3/4 dl balsamvinäger
  • 4 1/2 dl rött vin
  • 3 msk konc. kalvfond
  • 1 1/2 tsk soja
  • 4 1/2 dl vatten
  • 2 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1101 kJ / 263 kCal