UNDER 45 MIN | Medel

Lasagne med portabello

Man kan göra lasagne på nästan vilken fyllning som helst, och här har vi valt en på portabellosvamp och gröna linser! Istället för bechamelsås blandar du crème fraiche med mjölk och tomatpesto, och varvar dina lager med.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 45, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Häll linserna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
  3. Skär portabellon i skivor och fräs i omgångar i oljan i en stekpanna och pressa i vitlöken. Salta och peppra.
  4. Häll linser och pastasås i pannan och låt det bli varmt tillsammans med all svamp.
  5. Blanda crème fraiche, mjölk och tomatpesto.
  6. Varva lasagneplattorna med crème fraicheblandningen och lins- och tomatsåsen i en ugnsform, avsluta med ett lager sås.
  7. Skiva tomaterna och lägg några skivor på lasagnen (spara resten till salladen). Toppa med osten.
  8. Tillaga lasagnen mitt i ugnen ca 25 minuter.
  9. Blanda salladen med tomaterna. 
  10. Servera lasagnen med sallad.

För alla

Kontrollera noga innehållet i peston.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche, mjölk och ost till mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfri pesto.
Gör äggfri: Känsliga äggallergiker bör välja pesto utan ost med konserveringsämnet E1105 Lysozym. Välj äggfri pasta.

Tips

Gör gärna en vinägrett till salladen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 förp kokta gröna linser (à 380 g)
  • 200 g portabellosvamp
  • 3 msk olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt
  • peppar
  • 2 förp pastasås tomat & basilika (à 390 g)
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl tomatpesto
  • 12 st torra lasagneplattor
  • 1/2 ask plommontomater (à 500 g)
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 70 g salladsmix

Näringsvärde
Per portion

Energi 3600 kJ / 863 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept