Långbakad fläskkarré med gräddsås
En favoritmaträtt bland både barn och vuxna. Fläskkarrén blir mör och saftig av att gå länge i ugnen. Gräddsåsen får massor med smak av köttbuljongen. Servera gärna den långbakade karrén med rostade sötpotatisklyftor och picklat äpple.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2018
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 g skalade rotfrukter (t ex morot, palstenacka, rotselleri)
1 kg fläskkarré i bit (benfri)
3 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk smör
2 msk honung
1/2 kruka persilja
3 dl vatten
1 1/2 msk konc kalvfond
1 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
Till servering
rostad sötpotatis (se länk i steg 6)
picklat äpple med kanel (se länk i steg 6)
hackad persilja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per port utan serveringsförslagen sötpotatis, äpple och persilja.
Energi2800 KJ / 668 kCal
Fett45 g
Salt6.6 g
Kolhydrater19 g
Protein47 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Riktigt bra! Staffan
Staffan
2024-11-07Jättegott! Bra tips att Börje med lite av buljongen. Jag fick mycket buljong över som blev en sås en annan dag! De lite mosiga rotsakerna tyckte jag var goda som tillbehör men att mixa till soppa var ju ett bra tips!
Sara
2024-10-26Allt i denna rätt går att använda i restmat eller för att förbättra en annan rätt. Fryser in överbliven buljong och mixade rötter i kuber. Höjer soppor, såser, grytor och inte minst köttfärssås ett par snäpp! Köttet funkar toppen med buljongen i en asiatisk nudelsoppa eller en minestrone.
Maria
2024-10-20