Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Lammstek med vitlökssky

Här är en härlig lammstek med vitlökssky som är en mycket aptitlig och saftig rätt. Allt du behöver är lammstek, tomat, vitlök, timjan, citron, olivolja och smör. Lammsteken passar ypperligt till getostgratäng och sallad!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Putsa steken fri från hinnor, men behåll en del av fettet. Gnid steken runtom med citron och krydda väl med salt, svartpeppar och timjan.
  3. Sätt i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i lårets tjockaste del.
  4. Häll oljan i en stor ugnsform eller långpanna. Lägg i steken. Skiva smöret och lägg över köttet. Stek köttet strax under mitten i ugnen.
  5. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Lägg dem och de oskalade vitlöksklyftorna i pannan efter ca 30 minuter. Fortsätt steka tills termometern visar 65-70°C.
  6. Ta ut steken och låt den vila på en skärbräda. Ta upp vitlök och tomater och passera dem genom en sil.
  7. Vispa ur ugnspannan med vattnet och sila ner i en kastrull. Koka ihop skyn en stund utan lock och tillsätt sedan den passerade purén. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skär upp lammsteken och servera den med vitlöksskyn, sallad och gärna Gratäng med getost.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 lammstek (1 st motsvarar ca 2 kg)
  • 1/2 citron
  • salt
  • svartpeppar
  • timjan
  • 3 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 4 tomater
  • 12 vitlöksklyftor
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer