Lammstek i ugn

Här är ett utsökt recept på en saftig lammstek. Allt du behöver för att lyckas är lammstek, timjan, vitlök, svartpeppar, salt och steksnöre. Enkelt men riktigt festligt!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2005

Gör så här
01:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1175 KJ / 281 kCal
Fett7 g
Salt3.89 g
Kolhydrater0.4 g
Protein52 g
Kommentarer
36 stTog ut vid 67 grader och det var lite för väl tillagat. Nästa gång testar jag vid 64 grader så blir det nog perfekt rosa😊
Ida
Är det varmluftstemp eller vanlig ugnstemp (125 grader)??
Karin
Hej Karin! Det är 125 grader över och undervärme som avses i detta recept. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Ignorera mim fråga om kryddorna...jag hade inte läst ordentligt.. 🤪
Björn
När ska kryddorna användas?
Björn
Kan jag tillaga lammet en dag före. Kan jag värma i micron före till måltiden. Känns den då grå o trist?
Agneta
Hej Agneta! Lätt att den blir grå och trist i micron som du säger. Om du värmer den i 125 gradig ugn i ca 15 min så kan du servera den ljummen. Varm blir svårt utan att den blir lite torr. Det går också att ta fram den från kylen ca 45 minuter innan och skiva den och servera rumstempererad som en rostbiff. Lycka till! Hälsningar Niclas
ICA-köket
Jag tycker om lamm och köper och lagar det då och då. Det här receptet var ovanligt bra vad gäller stektiden, jag tog ut min lammstek vid 65C och lät den stå under lock en stund och när jag drog ur termometern visade den 70C. Köttet var helt perfekt stekt, lätt rosa utan att vara blodigt. Den här gången kryddade jag med mycket torkad timjan (hade glömt köpa färsk), brynte steken först i olivolja och ringlade lite olivolja över den uppbundna steken innan jag satte in den i ugnen.
Per
Svar till någon som kritiserade.. Fårkött passar utmärkt i Boeff Bourgonung gryta som alternativ till högrev, det smakar också gott att lägga på grillen.
Marie
Lars, finns inte många på nya Zeeland som vet hur man lagar lammstek
Anders
Till Lars! Jag tillagar benfri lammstek i ugn på 125 grader tills den tjockaste delen når 65 grader, tar ut den och låter den vila i åtminstone 20 min. insvept i ”grease proof paper”. Jag håller med dig om att svenskar inte vet hur lamm ska tillagas men det beror säkert på att lammkött fortfarande är relativt ”nytt” här (förutom på Gotland). Många vägrar äta det för de de tror att det smakar ”kofta”, Lammkött är ju definitivt inte detsamma som fårkött, vilket jag för övrigt inte har smakat men tror inte inte säljs här. Men visst, lamm smakar annorlunda än nötkött = mycket bättre!
Leena margareta
Varför vet nästan ingen i Sverige hur välstekt lamm ska vara? Finns ingen i Nya Zeeland, t ex, som skulle servera en stek som ser ut som på er bild. Osmaklig, nästan rå! Mindre än 75 grader är otänkbart för en färdig lammstek. Skivorna ska ju hålla ihop och se ut som nåt sladdrigt, nästan rått, kött
Lars