Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Vårig lammgryta med örter

Väntar du många gäster på besök är denna festliga lammgryta med färska örter något att rekommendera. Grytan som görs på lammstek och salladslök avrundas med vispgrädde och de färska örterna, en lammrätt verkligen värd att prova.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. 1-2 dagar före festen: Skär köttet i bitar. Skala och skiva vitlöken. Bryn köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över det i en gryta.
  2. Fräs vitlöken lätt och lägg i grytan. Krydda med salt, peppar och örter. Häll på vatten, kalvfond, vinäger och grädde. Låt grytan koka under lock ca 30 minuter. Låt svalna. Ställ kallt.
  3. 1 timme före servering: Skär salladslöken i bitar. Fräs den i smör på svag värme. Värm grytan. Vänd ner salladslöken och örterna i grytan. Servera.

Tips

Se upp!
Salladslök, purjolök, sparris och andra råvaror som kan ha rester av jord i sig ska man inte lägga i maten en dag i förväg. Blanchera t ex sparris, purjolök och salladslök dagen före men vänta med att blanda i tills en eller ett par timmar före serveringen, eftersom bakterierna i jorden kan göra att maten "jäser".

Grytan kan lagas en eller flera dagar i förväg,
men vänta med att röra ner salladslök och
färska örter till serveringen.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1 1/2 kg benfri lammstek
  • 4 vitlöksklyftor
  • smör
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 4 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 dl vispgrädde
  • 10 salladslökar
  • 1 dl färska örter, t ex timjan, rosmarin och basilika
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer