Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Anka med blomkål- och potatispuré

Imponera på middagsgästerna med saftig anka, serverad med en ljuvlig puré gjord av blomkål och mandelpotatis. Över detta ringlas en härlig rödvinssås. Fantastiskt gott och i det här receptet även laktosfritt – för vem har sagt att laktosfri festmat är tråkig? Du vet väl att vi har en hel kategori med bara laktosfria recept! Sök bara på laktosfritt i sökfältet.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Anka: Sätt ugnen på 150 grader. Torka av ankfilén med hushållspapper och halstra den med skinnsidan nedåt i en grillpanna eller på grillen. Vänd när den fått ordentligt med färg och salta och peppra ganska rikligt. Ge den andra sidan färg och salta och peppra.
  2. Slå in i aluminiumfolie och låt ligga i ugnen med en stektermometer instucken i mitten. Plocka ut ankan ur ugnen när termometern visar 54 grader.
  3. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök, låt mjukna i en kastrull tillsammans med smöret, strö över sockret och låt mörkna.
  4. Slå över vinet, vattnet, fonden, lagerbladet och balsamvinägern. Låt sjuda så att ungefär hälften återstår. Sila av med finmaskig sil och vispa sedan i redningen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Palsternacka: Skala palsternackan och skär tunna fina strimlor med hjälp av en vass kniv.
  6. Hetta upp oljan till ca 160 °C (försiktig med het olja). Lägg i palsternackan och fritera tills de är gyllenbruna. Lyft ur och låt rinna av på hushållspapper, salta lätt. Servera en liten hög på toppen av ankan.
  7. Puré: Koka potatisen och blomkålen mjuka i lättsaltat vatten. Stöt/mosa potatisen och blomkålen och vispa i smöret och lite mjölk till en slät kräm, smaka av med salt och peppar.
  8. Till servering: Servera gärna en lätt sallad till.


Recept och bild från Valio.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.
Fri från gluten, laktos och ägg.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Anka
  • 1 ankbröst (à 600 g)
  • salt och peppar
Rödvinssås
  • 3 st schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk laktosfritt smör
  • 2 msk socker
  • 5 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 lagerblad
  • 3 msk balsamvinäger
  • ca 2 tsk majsstärkelse
Friterad palsternacka
  • 1 palsternacka
  • 1 dl matolja (för fritering)
Puré
  • 6 mandelpotatisar
  • 1/2 litet blomkålshuvud
  • 30 g laktosfritt smör
  • ca 1 dl laktosfri mjölk
  • salt och peppar
Till servering
  • sallad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2352 kJ / 562 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept