Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Dillsmörsås

Dillsmörsås är en vackert god emulsionsås som passar underbart till rätter med lamm och fisk. Såsen är vackert grön och får smak av både färsk dill och dillfrön. Den perfekta såsen till vårens middagar, påskens lammrätter och till årets festligare tillfällen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Reduktion: Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca 1/2 dl återstår (för 4 port).
  2. Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  3. Värm det klarifierade smöret till ca 60°C. Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt.
  4. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°C. Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.
  5. Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°C. Ta bort bunken från vattenbadet. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt smöret till smält mjölkfritt margarin.
Gör laktosfri: byt smöret till smält laktosfritt margarin.

Recept och bild från Arla.

Ingredienser

Portioner: 4
Reduktion
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk dillfrö
  • 250 g klarifierat smör
  • 1 kruka dill
  • 3 äggulor
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2136 kJ / 511 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept