Kycklinglår med citron och rosmarin

Betyg 3.8 av 5.
5 personer har röstat
7
Kycklinglår med citron och rosmarin

Citron och rosmarin är smaker som gifter sig med varandra. Här har dessa två godsaker fåt ge smak åt den ugnsbakade kycklingen som sedan serveras med en somrigt grön ärtsås.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 4 2012

Kycklinglår med citron och rosmarin

Ingredienser

4 portioner
4   port ris eller annat gryn
1   citron
900 g  kycklinglår
1/2 msk  rosmarin
salt och peppar
1   hönsbuljongtärning eller fond (1 buljongtärning motsvarar 1 1/2 msk fond)
5 dl  vatten

Sås

2 1/2 dl  matlagningsgrädde
2 tsk  majsstärkelse (Maizena)
250 g  frysta ärtor

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- och risalternativ.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.8 av 5.
5 personer har röstat

Kommentarer

Med tanke på vad folk skrivit ovan var vi tveksamma till det här, men eftersom vi gillar citronkyckling prövade vi ändå. Det var jättegott! Problemet är att receptet är riktigt illa skrivet, det kan inte vara testlagat på 30 minuter. Eftersom det här är "billiga veckan" använde jag frysta kycklingdelar. Trots att de tinat i kylen hela dagen tog det 40-45 min i ugnen. Såsen tog 15 min att göra och det var alldeles för mycket. Jag rekommenderar att stegen i receptet ändras till: 1. Sätt ugnen på 225°C. (Tänk på att det tar minst 20 min innan ugnen är varm.) 2. Riv skalet av en halv citron. Skiva upp den halvan och skär bort cellulosan (det vita innanför skalet). Lägg skivorna och rivet i botten av en form. 3. Lägg frusen eller halvtinad kyckling i formen och krydda den. Häll på 2 dl kokande vatten. Smula buljongtärning eller ringla fond över. Ställ in formen mitt i ugnen i ca 25 minuter. 4. Tag ut kycklingen ur ugnen. Häll buljongen i en kastrull, häll på grädden och 2 msk maizena utrört i litet kallt vatten och låt koka under omrörning i ett par minuter. 5. Ställ tillbaka kycklingen i ugnen tills den är färdig (15-20 min till). 6. Häll i hälften av ärterna i såsen och låt dem koka några minuter. Mixa såsen med en stavmixer. Tillsätt resten av ärterna och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar. 7. Servera kycklingen med sås, ris eller annat gryn. Komplettera gärna med sallad och bröd. Tidsåtgång: 45-60 min.

Katja

2012-02-29

Såsen var fruktansvärd! Smakade beskt och var som vatten... fick ha inne kycklingen i 20 minuter extra... usch aldrig mer.

Jenny

2012-02-02

Vi följde råden och det blev ganska gott. Vi tog alltså bort citronskalet och hällde i citronjuice istället , halverade mängden grädde och dubblade maizena.

Kjell

2012-01-30

Näringsvärde per portion

Energi3027 KJ / 723 kCal
Fett0 g
Kolhydrater74 g
Protein0 g

Testa liknande recept

Kycklinggryta med ärter och chili
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Vitlöksstekta kycklinglår med ärt- och basilikakräm
Betyg 3.7 av 5.
33 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Ärtsoppa med lax
Betyg 4.1 av 5.
9 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kycklinggryta Ferrari
Betyg 1.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kycklinglår med krämig gurk- och rädissallad
Betyg 3.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kycklinggryta (Khorake morgh)
Betyg 3.9 av 5.
21 personer har röstat
Under 60 min att tillaga