Gryta med kyckling och äpple
En varm och mättande gryta, perfekt för höst- eller vinterkvällar hemma. Äpple ger kycklinggrytan perfekt sötma och går fint ihop med dragon. Servera med kokt ris eller en stor grönsallad.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2018
Ingredienser
6 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
800 g kycklinglårfilé
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 små äpplen
1/2 dl hackad, färsk dragon (1/2 dl färsk motsvarar 1 msk torkad)
2 krm chiliflakes
1 msk japansk soja
4 dl vatten
1 1/2 msk kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
1 citron (1 msk finrivet citronskal och 1 msk saft)
1 tsk majsstärkelse
Till servering
kokt ris eller mathavre
grönsallad
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1983 KJ / 473 kCal
Fett19 g
Salt1.5 g
Kolhydrater38 g
Protein36 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mild och god kycklinggryta. Föredrar syrliga äpplen som jag tycker blir bättre med dragonen (som jag ökar på lite grann). Att tillsätta en skvätt torr cider är inte dumt. (obs! Ej läskvarianten utan en riktigt torr fransk eller engelsk cider!)
Anna
2024-10-20Lite smaklös och tråkig 2/5
Eva
2024-02-22Hej Eva och alla ni andra som lagat grytan. ICAs kockar har nu sett över receptet och justerat det och bland annat tillfört mer kryddor och minskat på vätskan. Hoppas ni vill fortsätta laga grytan. Hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-07-03Jättegott men behöver lite extra krydda. Jag lät ett halvt äpple vara med från början och la sedan i äppleklyftor till sist, med grädden, för att få krispiga bitar också. La till soja och chiliflakes. Tog mindre vatten och ersatte med äpplemust. Äter med ris och sallad på ruccola, fänkål, citronjuice /livolja och färsk koriander över. Mums!
Mia
2023-10-12