UNDER 45 MIN | Medel

Kycklingburgare med syrad lök och avokado

Saftig burgare med snabbsyrad lök som ger det lilla extra. Godast på grillen men går lika bra i pannan såklart. Vill du vara helt säker på att burgarna är klara, använd termometer, den ska upp till 72°C. Annars använder du kolla-klar-tricket. Burgarna ska vara vita inuti, inte rosa.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Syrad lök: Strimla löken fint och lägg i en skål. Pressa över rikligt med limesaft och massera in i löken tills den blir lite mjuk. Låt stå i minst 20 minuter innan servering.
 2. Burgare: Kärna och gröp ur avokadon och mosa fruktköttet med en gaffel. Pressa över lime, riv ner vitlök, krydda med salt och blanda samman. Ställ åt sidan. 
 3. Lägg kycklingfärsen i en bunke och krydda med salt och peppar. Arbeta hastigt samman till en grov färs. Tänk på att inte arbeta färsen för mycket, det förstör fibrerna och ger en torr och kompakt hamburgare. Forma färsen till burgare, olja dem lätt och grilla dem på hett galler över glödbädd.
 4. Grilla tills de fått fin färg på båda sidor och är genomlagade. Lämna gärna en del av grillen utan kol, om burgarna får för mycket färg kan du flytta dem till den indirekta värmen och låta dem gå färdigt utan att de bränns. Det är ett bra tips för all typ av grillning! 
 5. Rosta brödet över grillen och bred avokadokräm i botten. Lägg på en burgare och toppa med chipotlesalsa och den syrade löken. Lägg på ett lock och servera genast.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt hamburgerbröd.

Recept och bild från Kronfågel.

Ingredienser

Portioner: 4
Syrad lök
 • 1 liten rödlök
 • 1 - 2 stora lime
Burgare
 • 500 g kycklingfärs
 • salt och peppar
 • 2 mjuka avokado
 • 1 - 2 vitlöksklyftor
 • 4 - 6 hamburgerbröd
 • chipotle salsa (köp färdig eller gör egen)

Näringsvärde
Per portion

Energi 1966 kJ / 470 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept