Kyckling satay med jordnötssås

Ett recept med lite riv i är kycklingspett satay i jordnötssås med mycket smak av ingefära och koriander. Såsen är både salt och saftig med uppiggande lime och sambal oelek. Tillagas på en timme och serveras med ris och gärna extra koriander.

Ingredienser
4 portioner
Kycklingspett
600 g kycklinglårfilé
1 msk färskriven ingefära
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald koriander
1 tsk rörsocker
3 msk olja
12 träspett
Jordnötssås
1 vitlöksklyfta
2 tsk färskriven ingefära
1 msk olja
1/2 tsk mald koriander
sambal oelek
1 1/2 tsk rörsocker
4 dl vatten
3/4 hönsbuljongtärning
2 dl salta jordnötter
2 msk ketjap manis
1 lime
salt
Till servering
ris
gärna färsk koriander
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3587 KJ / 853 kCal
Fett51 g
Salt1.8 g
Kolhydrater56 g
Protein42 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
8 stGott med solrosfrön
Irene pilar
Ketjap betydet soja och manis betyder söt på indonesiska. Den bästa Ketjap manis är av märket ABC.
Angelica
Lite klen taste -fast jag ökade på kryddningen
Anette
Jag brukar ta mindre vatten samt förtjocka den med majsenamjöl. Ingefära river jag ned på känn. Och jag använder kycklingfilé som jag delar på ca 5 bitar per filé. 1cm som står i receptet är på tok för små bitar.Denna rätt är favorit i vår stora familj.
Catarina
Vi tyckte detta var jättegott! Lite jobb med spetten, men det var det värt. Nästa gång tar vi nog dock kycklingbröstfilé istället för lårfilé, eftersom det alltid är så mycket fett och senor på lårfilé som måste putsas bort. Det saknas salt och peppar till kykycklingen i receptet, vilket behövs. Det står inte i receptet hur mycket ingefära som ska vara i såsen, men vi höftade lite. Jordnötssåsen blev ganska lös först, nästan som en soppa, så vi hade i lite mer jordnötter och det blev ännu bättre när den svalnat lite. Nästa gång tar jag nog mindre vatten i.
Cecilia
Ketjap är en indonesisk soja som är ganska tjock och har en särpräglad smak. Finns både som söt och salt. Används både som bordssås, till marinader och i matlagning.
Ica-köket
Vad är ketjap manis?
Else-marie
Hur mycket ingefära ska det vara i såsen?
Else-marie