Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Kyckling med tomat- och grönpepparsås och gratinerad mandelpotatispuré

Denna underbara huvudrätt blir nyårsmiddagens höjdpunkt. Rik på smakupplevelser när kycklingens sälta och saftighet möter mandelpotatisens sötma. Eller varför inte välja biff med kappa istället för kyckling. Den släta grönpepparsåsen gör måltiden fulländad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Puré: Skala och koka mandelpotatisen försiktigt i saltat vatten.
  2. Värm hälften av grädden och vispa den andra halvan. Mosa potatisen tillsammans med den varma grädden och smöret. Vänd ner parmesan och smaksätt med salt och peppar. Fördela purén i små ugnssäkra portionsskålar.
  3. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Skär bort stjälkfästet, dela och krama ur kärnorna ur tomaterna. Skär tomaterna i tärningar.
  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och grönpeppar, låt det fräsa någon minut. Häll på vinet och låt det koka ihop något.
  5. Tillsätt tomaterna och buljongen och koka sakta ca 20 minuter. Mixa såsen slät tillsammans med smöret. Smaksätt med salt och peppar
  6. Fänkålssallad: Ansa och hyvla fänkålen så tunt som möjligt. Riv skalet av hela citronen och pressa halva. Blanda citron- skal och saft med honung och olivolja, salta och peppra. Massera in dressingen i fänkålen och låt marinera.
  7. Skala och skiva löken tunt. Grovhacka hasselnötterna och persiljan. Blanda fänkål, lök, nötter och persilja vid servering.
  8. Puré: Sätt ugnen på 225°C med grilleffekt. Klicka den vispade grädden på potatispurén och gratinera i övre delen av ugnen ca 5 minuter eller tills ytan fått fin färg. Sänk sedan värmen till 150˚C och flytta ner formarna till nedre delen av ugnen ca 5 minuter.
  9. Kyckling/biff: Stek kycklingen eller biffen i smöret i en stekpanna.  Krydda med salt och peppar
  10. Servera köttet med purén, fänkålssalladen och såsen.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde samt laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ. Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut parmesan mot mjölkproteinfritt ostalternativ eller uteslut osten.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker kan reagera på lysozym i parmesanosten.

Ingredienser

Portioner: 4
Puré
  • 900 g mandelpotatis
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 dl riven parmesanost
  • salt och svartpeppar
Sås
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 tomater
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 3 dl hönsbuljong (vatten och fond eller buljongtärning)
  • 2 msk smör
Fänkålssallad
  • 1/2 fänkål
  • saft och skal av 1 citron (2 msk saft för 4 port)
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 silverlök
  • 1/2 dl skalade rostade hasselnötter
  • 1/2 kruka bladpersilja
Kyckling/biff
  • 4 minutfiléer av kyckling (eller 4 skivor biff med kappa, för 4 port)
  • 2 msk klarifierat smör
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3939 kJ / 941 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept