ÖVER 60 MIN | Medel

Kyckling med potatis, rostade grönsaker och gräddsås

En familjevänlig middag där ugnsbakade kycklingklubbor serveras med kokt potatis, rostade grönsaker och klassisk gräddsås. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Kycklingklubbor: Sätt ugnen på 225°C.
  2. Bryn eller smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och rör ner sojan. Pensla kycklingen med smöret och krydda med rosmarin, salt och peppar.
  3. Sätt in i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 72°C intill benet.
  4. Ugnsrostade grönsaker: Skala och skär lök, morötter och palsternacka i 2 cm stora bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med olja, rosmarin, timjan, salt och peppar.
  5. Ställ in i mitten av ugnen 25–30 minuter, tills de får färg. Rör om efter halva tiden.
  6. Gräddsås: Blanda vatten, buljongtärning, soja och grädde i en kastrull. Koka upp och låt det koka ganska kraftigt ca 15 minuter. Vispa ner gelén och koka ytterligare ca 5 minuter.
  7. Blanda majsstärkelsen med lite vatten, blanda ner den i såsen under omrörning och låt koka ytterligare någon minut. Smaksätt med peppar och eventuellt med salt.
  8. Till servering: Servera kycklingen, grönsakerna och gräddsåsen med potatis.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
Kycklingklubbor
  • 50 g smör
  • 3/4 msk japansk soja
  • ca 1 kg kycklingklubbor
  • 3/4 msk torkad rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Ugnsrostade grönsaker
  • 1/2 gul lök
  • 250 g morot
  • 150 g palsternacka
  • 3/4 msk olivolja
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Gräddsås
  • 2 dl vatten
  • 1/2 kycklingbuljongtärning
  • 1/2 msk japansk soja
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 msk svartvinbärsgelé
  • 1/2 tsk majsstärkelse
  • svartpeppar
  • salt
Till servering
  • 800 g kokt potatis