Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kyckling med limerotisar och salt citronyoghurt

Yoghurtsåsen med saltinlagda citroner är en riktig höjdare till helstekt kyckling. Servera med ugnsrostad morot, palsternacka och sötpotatis så har du en härlig bjudrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och halvera palsternacka och morot. Skala och skär sötpotatisen i klyftor.
  3. Blanda med 2/3 av oljan, hälften av saltet och pepparn (tänk på att citronyoghurten är salt!). Lägg på en bakpappersklädd plåt.
  4. Blandning: Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, timjan, smör, hälften av saltet och pepparn. Gnid in kycklingen med blandningen. Se till att smör kommer in under bröstskinnet.
  5. Lägg kycklingen på plåten med rotfrukterna och tillaga mitt i ugnen 50–60 minuter. Skär ett snitt och kontrollera att klar köttsaft kommer ut.
  6. Finriv limeskalet och pressa ut juicen. Blanda med resten av oljan. Ringla över de rostade rotfrukterna. Strö ev över hackad persilja.
  7. Citronyoghurt: Blanda citron från receptet Saltinlagda citroner med yoghurt.
  8. Servera kyckling och rotfrukter tillsammans med citronyoghurt.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av matfett och matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche.

Tips

Yoghurtsåsen med saltinlagda citroner är en riktig höjdare även till lammstek, grillad fläskkarré eller ugnsbakad lax.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 majskyckling (à ca 1,6 kg)
  • 500 g palsternackor
  • 300 g morötter
  • 300 g sötpotatis
  • 3 msk olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl finhackad timjan
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • 1 lime
  • ev persilja till garnering
Citronyoghurt
  • 2 msk finhackad saltad citron (se länk nedan)
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
Lägg till i inköpslistan