Örtlax med aioliyoghurt

Denna riktigt fräscha och hälsosamma laxrätt steker du i härliga örter som basilika, persilja och salvia. Smakerna gifter sig utmärkt med den höstiga rotfruktsblandningen och den spännande aiolin på yoghurt och senap!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2009

Ingredienser
4 portioner
Rotfrukter
3 morötter
1 sötpotatis
2 palsternackor
5 potatisar
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
Aioliyoghurt
1 - 2 vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
2 dl matyoghurt (10%)
1 1/2 krm salt
1/2 krm peppar
Örtlax
4 portionsbitar benfri laxfilé (à ca 150 g)
1 msk smör
1 msk olivolja
färskpressad juice av 1/2 citron
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl hackade färska örter (t ex basilika, persilja och/eller salvia)
Gör så här
00:20:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Mikaela Fredin: En rätt som kommer att berika många sköna sensommarkvällar. Aiolin var jättegod till laxen. Daniel ville helst ha bara potatis till så andra gången rostade vi fäsrkpotatisar i ugn från ett tidigare recept i Buffé. Supergott! Betyg 5.0
Ica-köket
2009-08-13Åke Nilsson: En rätt som passar både vuxna och barn! Jag satte en taiwanesiskt touch på rätten vid andra provlagningen. Laxen marinerade jag i misopaste innan jag ugnsstekte den med fänkål i rispapper. Som tillbehör serverade jag caponata, från tidigare nummer av Buffe, och friterade tofu. Det här receptet kommer jag att använda igen! Betyg 4,7
Ica-köket
2009-08-13Malin Sollert: Enkelt och smidigt med rotfrukter i ugnen! Hela familjen gillade den här rätten, även om såsen blev lite för strak av senapen. När vi lagade rätten andra gången använde vi rödbetor i stället för söpotatis, det blev godare och vackrare. Jag ugnsbakade laxen och serverade med aiolin smaksatt med sötsur sås. En tipptopprätt som jag kommer att laga ofta! Betyg 4,8
Ica-köket
2009-08-13