Örtlax med aioliyoghurt

Betyg 3.3 av 5.
12 personer har röstat
3
Örtlax med aioliyoghurt

Denna riktigt fräscha och hälsosamma laxrätt steker du i härliga örter som basilika, persilja och salvia. Smakerna gifter sig utmärkt med den höstiga rotfruktsblandningen och den spännande aiolin på yoghurt och senap!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2009

Örtlax med aioliyoghurt

Ingredienser

4 portioner

Rotfrukter

3   morötter
1   sötpotatis
2   palsternackor
5   potatisar
1 msk  olivolja
1 tsk  salt
1 krm  peppar

Aioliyoghurt

1 - 2   vitlöksklyftor
2 tsk  dijonsenap
1 msk  olivolja
2 dl  matyoghurt (10%)
1 1/2 krm  salt
1/2 krm  peppar

Örtlax

4   portionsbitar benfri laxfilé (à ca 150 g)
1 msk  smör
1 msk  olivolja
färskpressad juice av 1/2   citron
2 krm  salt
1 krm  peppar
1 dl  hackade färska örter (t ex basilika, persilja och/eller salvia)

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, uteslut smör och använd enbart olja till stekning.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 6 2009.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.3 av 5.
12 personer har röstat

Kommentarer

Mikaela Fredin: En rätt som kommer att berika många sköna sensommarkvällar. Aiolin var jättegod till laxen. Daniel ville helst ha bara potatis till så andra gången rostade vi fäsrkpotatisar i ugn från ett tidigare recept i Buffé. Supergott! Betyg 5.0

Redaktionen

2009-08-13

Åke Nilsson: En rätt som passar både vuxna och barn! Jag satte en taiwanesiskt touch på rätten vid andra provlagningen. Laxen marinerade jag i misopaste innan jag ugnsstekte den med fänkål i rispapper. Som tillbehör serverade jag caponata, från tidigare nummer av Buffe, och friterade tofu. Det här receptet kommer jag att använda igen! Betyg 4,7

Redaktionen

2009-08-13

Malin Sollert: Enkelt och smidigt med rotfrukter i ugnen! Hela familjen gillade den här rätten, även om såsen blev lite för strak av senapen. När vi lagade rätten andra gången använde vi rödbetor i stället för söpotatis, det blev godare och vackrare. Jag ugnsbakade laxen och serverade med aiolin smaksatt med sötsur sås. En tipptopprätt som jag kommer att laga ofta! Betyg 4,8

Redaktionen

2009-08-13

Testa liknande recept

Rostade rotfrukter med syrlig böncrème
Betyg 4.4 av 5.
12 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Kyckling med limerotisar och salt citronyoghurt
Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kokoscurry med rotfrukter
Betyg 3.2 av 5.
112 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Pasta med halloumi, rotfrukter och ruccolapesto
Betyg 3.8 av 5.
29 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Honungsgrillad karré med rostad sötpotatis och tzatziki
Betyg 3.4 av 5.
29 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Bönröra med rotfrukter och chipotle
Betyg 3.9 av 5.
41 personer har röstat
Över 60 min att tillaga