Örtlax med aioliyoghurt

12
3
Örtlax med aioliyoghurt

Denna riktigt fräscha och hälsosamma laxrätt steker du i härliga örter som basilika, persilja och salvia. Smakerna gifter sig utmärkt med den höstiga rotfruktsblandningen och den spännande aiolin på yoghurt och senap!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2009

Örtlax med aioliyoghurt

Ingredienser

4 portioner

Rotfrukter

3 morötter
1 sötpotatis
2 palsternackor
5 potatisar
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar

Aioliyoghurt

1 - 2 vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
2 dl matyoghurt (10%)
1 1/2 krm salt
1/2 krm peppar

Örtlax

4 portionsbitar benfri laxfilé (à ca 150 g)
1 msk smör
1 msk olivolja
färskpressad juice av 1/2 citron
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl hackade färska örter (t ex basilika, persilja och/eller salvia)

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, uteslut smör och använd enbart olja till stekning.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 6 2009.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentarer

Redaktionen

2009-08-13

Mikaela Fredin: En rätt som kommer att berika många sköna sensommarkvällar. Aiolin var jättegod till laxen. Daniel ville helst ha bara potatis till så andra gången rostade vi fäsrkpotatisar i ugn från ett tidigare recept i Buffé. Supergott! Betyg 5.0

Redaktionen

2009-08-13

Åke Nilsson: En rätt som passar både vuxna och barn! Jag satte en taiwanesiskt touch på rätten vid andra provlagningen. Laxen marinerade jag i misopaste innan jag ugnsstekte den med fänkål i rispapper. Som tillbehör serverade jag caponata, från tidigare nummer av Buffe, och friterade tofu. Det här receptet kommer jag att använda igen! Betyg 4,7

Redaktionen

2009-08-13

Malin Sollert: Enkelt och smidigt med rotfrukter i ugnen! Hela familjen gillade den här rätten, även om såsen blev lite för strak av senapen. När vi lagade rätten andra gången använde vi rödbetor i stället för söpotatis, det blev godare och vackrare. Jag ugnsbakade laxen och serverade med aiolin smaksatt med sötsur sås. En tipptopprätt som jag kommer att laga ofta! Betyg 4,8