Örtlax med aioliyoghurt
Denna riktigt fräscha och hälsosamma laxrätt steker du i härliga örter som basilika, persilja och salvia. Smakerna gifter sig utmärkt med den höstiga rotfruktsblandningen och den spännande aiolin på yoghurt och senap!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2009
Ingredienser
4 portioner
Rotfrukter
3 morötter
1 sötpotatis
2 palsternackor
5 potatisar
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
Aioliyoghurt
1 - 2 vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
2 dl matyoghurt (10%)
1 1/2 krm salt
1/2 krm peppar
Örtlax
4 portionsbitar benfri laxfilé (à ca 150 g)
1 msk smör
1 msk olivolja
färskpressad juice av 1/2 citron
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl hackade färska örter (t ex basilika, persilja och/eller salvia)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Mikaela Fredin: En rätt som kommer att berika många sköna sensommarkvällar. Aiolin var jättegod till laxen. Daniel ville helst ha bara potatis till så andra gången rostade vi fäsrkpotatisar i ugn från ett tidigare recept i Buffé. Supergott! Betyg 5.0
Redaktionen
2009-08-13Åke Nilsson: En rätt som passar både vuxna och barn! Jag satte en taiwanesiskt touch på rätten vid andra provlagningen. Laxen marinerade jag i misopaste innan jag ugnsstekte den med fänkål i rispapper. Som tillbehör serverade jag caponata, från tidigare nummer av Buffe, och friterade tofu. Det här receptet kommer jag att använda igen! Betyg 4,7
Redaktionen
2009-08-13Malin Sollert: Enkelt och smidigt med rotfrukter i ugnen! Hela familjen gillade den här rätten, även om såsen blev lite för strak av senapen. När vi lagade rätten andra gången använde vi rödbetor i stället för söpotatis, det blev godare och vackrare. Jag ugnsbakade laxen och serverade med aiolin smaksatt med sötsur sås. En tipptopprätt som jag kommer att laga ofta! Betyg 4,8
Redaktionen
2009-08-13