UNDER 45 MIN | Medel

Kvarngrynssallad med rostade rotfrukter

Kvarngryn är en blandning mellan olika sorters hela korn som i detta recept kokar du dem tillsammans med buljong och blandar dem med en massa ugnrostade rotfrukter och en fräsch rödlöksdressing. Med denna bas och valfri topping får du variation både på middagsmaten och lunchlådan. Receptet räcker till en vardagsmiddag för fyra och två matlådor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina sojabönorna.
  2. Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  3. Skala och skär morötter, palsternackor och gulbetor i ca 2 cm stora bitar.
  4. Blanda bitarna med olivoljan, smaksätt med salt och peppar. Häll ut rotfrukterna på den förvärmda plåten. Rosta rotfrukterna mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills de är mjuka.
  5. Koka kvarngrynen enligt anvisningen på förpackningen tillsammans med buljongtärningen.
  6. Skala och hacka rödlöken fint. Koka upp rödlöken med vinägern. Blanda lökvinägern med oljan. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Ansa och skiva fänkålen mycket tunt, gärna på en mandolin.
  8. Blanda sojabönor, rotfrukter, kvarngryn och fänkål. Smaksätt med salt och peppar.
  9. Servera salladen med rödlöksdressing. Salladen kan serveras ljummen eller kall.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj ris eller annat glutenfritt gryn.

Näringsvärdet är beräknat utan topping.




Ingredienser

Portioner: 6
  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 4 stora gulbetor
  • 3 - 4 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 6 dl kvarngryn
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 rödlökar
  • 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 5 msk majsolja
  • 1 fänkål
  • 250 g frysta sojabönor
Förslag på toppingar för att variera salladen i matlådor
  • pesto och oliver
  • soltorkad tomat och majonnäs
  • BBQ-sås, crème fraiche och rostad lök
  • dijonsenap, crème fraiche och torkad dragon
  • inlagda rödbetor och kapris

Näringsvärde
Per portion

Energi 2473 kJ / 595 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept