Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Pommes frites

Egenhändigt friterade pommes frites, lyxigt och gott med skön frasighet. För att pommes fritesen ska få rätta känslan använder du potatisar av en fast sort till friteringen. Läckra och gyllene kan du sedan servera dem till middagen.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala potatisarna och skär dem i cirka 1 1/2 centimeter tjocka stavar. Skölj dem och torka dem med en handduk. Man kan också använda en salladsslunga för att få dem torra.
  2. Värm oljan till ca 160˚C. Lägg ner en handfull av potatisstavarna. Fritera 1/3 av potatisen 5–10 minuter tills de är nästan helt mjuka, men de ska inte ta färg. Fritera resten av potatisarna på samma vis i ytterligare 2 omgångar.
  3. Ta upp potatisen med en hålslev. Låt överflödig olja droppa av i ett durkslag. Hit kan förberedas upp till 1 dygn i förväg. Förvara då potatisen i kylskåp.
  4. Värm oljan till cirka 180˚C. Lägg ner pommes fritesen (ta fram den från kylen i god tid om du har förberett dagen före) igen och fritera tills de får lätt gyllene färg och går av när man böjer på dem. Ta upp dem och låt oljan rinna av. Salta och servera omedelbart.

OBS! Fritera försiktigt. Använd en kastrull med höga kanter och ställ den på någon av spisens innersta plattor, så att risken för vältning och stänk minimeras. Ha lock till hands. Se till att inga barn är i närheten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 1/2 kg stora potatisar (fast sort)
  • 1 1/2 l majsolja eller neutral rapsolja
  • salt
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer