UNDER 45 MIN | Medel

Kryddiga järpar med rostad broccoli

Dessa avlånga, välkryddade och lite avlånga köttbullar går inte av för hackor! Härliga ugnsrostade grönsaker är givna tillbehör, och självklart serveras det sås till! Här är det en fräsch dipp med rivet limeskal, och självklart lite limejuice. Mums säger vi!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 19, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ugnsrostade grönsaker: Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en plåt.
  2. Dela potatisen. Blanda den med hälften av oljan, krydda med salt och peppar och häll ut på den förvärmda plåten. Rosta mitt i ugnen först i 10 minuter.
  3. Skala och skiva löken. Ansa och skär broccolin i buketter. Skala och skär stammen i skivor. Blanda löken och broccolin med resten av oljan. Häll ut dem på potatisplåten och rosta ytterligare 15 minuter. 
  4. Järpar: Blanda ströbrödet och mjölken i en bunke och låt det svälla några minuter. Blanda i färsen, senapen och kryddorna. Forma till 8 järpar eller små biffar (för 4 port).
  5. Stek järparna i matfettet i en stekpanna ca 10 minuter, vänd då och då.
  6. Limedipp: Skölj och skrubba limen i ljummet vatten, riv det yttersta av skalet och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar samt pressad saft från limen.
  7. Servera järparna med de rostade grönsakerna och limedippen.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller välj olja. Välj laktosfri mjölkdryck och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller välj olja. Byt ut mjölk och yoghurt mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
Ugnsrostade grönsaker
  • 900 g potatis (gärna amandine)
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 1 rödlök
  • 250 g broccoli
Järpar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 500 g nötfärs
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk smör eller olja
Limedipp
  • 1 lime
  • 2 dl matyoghurt

Näringsvärde
Per portion

Energi 2660 kJ / 635 kCal