Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Järpar med tzatziki och rostad potatis

Ta med smaklökarna till sydligare breddgrader med dessa fantastiskt saftiga nötfärsjärpar med tzatziki och rostad potatis. Genom att skiva potatisen tunt innan den rostas blir den otroligt krispig och ger en fin kontrast till den krämiga tzatzikin.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 23, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Rostad potatis: Skölj och skär potatisen i skivor. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över oljan. Salta och peppra. Rosta den mitt i ugnen ca 30 minuter tills den är gyllene.
  3. Järpar: Blanda ströbröd, ägg och vatten i en bunke. Låt det svälla några minuter. Blanda ner färs, salt och peppar. Forma till små järpar.
  4. Bryn järparna runt om i matfettet i en medelvarm stekpanna.  Stek dem klara mitt i ugnen med potatisen när det återstår ca 10 minuter av tiden.
  5. Tzatziki: Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Strö på hälften av saltet och låt den stå en stund. Krama ur vätskan från gurkan och häll av. Blanda gurkan med resten av saltet, pressad vitlök och yoghurt.
  6. Till servering: Ansa och skär eller plocka salladen i bitar.
  7. Servera järparna med rostad potatis, tzatziki och sallad.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd matfett och yoghurt utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut yoghurten mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
Rostad potatis
  • 900 g fast potatis
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
Järpar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • ca 500 g nötfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör eller margarin
Tzatziki
  • 1 gurka
  • 1/2 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl matyoghurt
Till servering
  • 1 huvudsallad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2784 kJ / 665 kCal