Järpar med gräddig löksås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Järpar med gräddig löksås

Saftiga järpar serveras här med en gräddig löksås. Järparna steker du först tills de får en fin färg innan de tillagas klart i ugnen. Den gräddiga såsen gifter sig fint med järparna och får sin smak från rödlök, soja och grädde. Servera med kokt potatis och en fräsch sallad på hjärtsallad och gurka. Smaklig måltid!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 19, 2018
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Järpar: Blanda ströbröd, mjölk, senap, salt och peppar i en bunke. Låt svälla någon minut. Tillsätt färsen och blanda väl. Forma färsen till järpar och stek dem runt om i matfettet i en stekpanna tills de får fin färg.
  4. Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 12 minuter.
  5. Gräddsås: Skala och hacka löken. Stek den i matfettet och tillsätt grädde, smulad buljongtärning och soja. Låt koka försiktigt ca 5 minuter och smaka eventuellt av med salt och peppar.
  6. Till servering: Skär salladen i bitar och gurkan i tärningar. Servera järparna med potatis, gräddsås, sallad och gurka.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck och matlagningsgrädde. Välj laktosfritt smör/matfett eller välj olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett eller välj olja.

Tips

Smaksätt gärna såsen med äppelmos eller gelé.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
Järpar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk senap (gärna dijonsenap)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ca 500 g nötfärs
  • 1 msk smör eller margarin
Gräddsås
  • 1 rödlök
  • 1 tsk smör eller olja
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 köttbuljongtärning
  • 1 tsk kinesisk soja
Till servering
  • 1 hjärtsallad
  • 1 gurka
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2598 kJ / 620 kCal