Järpar med citronmarinerad aubergine | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Järpar med citronmarinerad aubergine

Dessa järpar med citronmarinerad aubergine funkar lika bra på vardagskvällen som vid middagsbjudningen. Aubergine är en fantastisk grönsak som suger åt sig smak som en mumsig tvättsvamp, här med friska smaker som citron, honung och oregano. Komplettera med en klick pestoyoghurt på toppen.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 35, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Aubergine: Skär ändarna av auberginen och skiva den i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ur saften. Hacka oreganon. Blanda citronsaft och -skal, oregano, honung och hälften av olivoljan.
  2. Stek skivorna i resten av olivoljan i en stekpanna tills de blir mjuka och har fin färg. Salta och peppra. Vänd ner aubergineskivorna i citronmarinaden.
  3. Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Järpar: Blanda ströbröd och vatten i en bunke låt stå några minuter. Blanda ströbrödsblandningen med färsen, salt och peppar. 
  5. Forma färsen till järpar och stek dem runt om i oljan i en stekpanna på medelvärme ca 12 minuter eller tills innertemperaturen är 70°C.
  6. Sås: Blanda yoghurten med peston.
  7. Sallad: Ansa och skär salladen i bitar.
  8. Servera järparna med aubergine, sallad, ris och pestoyoghurt.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt, byt paprikapeston mot tex. ajar relish.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt, byt paprikapeston mot tex. ajvar reilish.

Ingredienser

Portioner: 4
Aubergine
  • 1 aubergine
  • 1/2 citron
  • 1/2 kruka oregano
  • 1 msk honung
  • 1/2 dl olivolja
Ris
  • 4 port ris (eller annat gryn)
Järpar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • ca 500 g nötfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk olja
Pestosås
  • 1/2 dl yoghurt
  • 2 dl paprikapesto
Sallad
  • 1 romansallad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2912 kJ / 696 kCal