Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Krispig spenatpaj med räkor

En härligt krispig och gyllenbrun paj med smak av fetaost, oregano, vitlök och färsk spenat. Vitlöken fräses tillsammans med spenaten och en fantastisk doft sprider sig i köket. Pajen gräddas sedan i ugnen och serveras med smakrik räksallad. Ljuvligt gott!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 21, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Paj: Knäck äggen i en skål och vispa i mjölken. Smula i fetaosten. 
  3. Skölj citronen och riv skalet fint. Rör ner det och kryddorna. 
  4. Skala och hacka vitlöken. Fräs den i olivoljan i en stekpanna och rör ner först hälften av spenaten. När spenaten har sjunkit rör ner resten av den. Krydda med salt och peppar.
  5. Lägg filodegsarken lite omlott i en pajform och lägg i spenatfräset. Häll över äggstanningen och vik över kanterna av filodegen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
  6. Räksallad: Låt räkorna rinna av. Ansa grönsakerna och skala löken. Strimla sockerärterna, skiva rädisorna och löken tunt. Blanda grönsakerna och löken med räkorna. Pressa över lite citronsaft.
  7. Servera pajen med räksalladen.

För alla

Rätten innehåller gluten och ägg.
Läs noga ingrediensförteckningen på filodegen.
Gör laktosfri: använd mjölk och fetaost utan lakos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut fetaost mot tofu.

Tips

Pensla filodegskanten med lite olivolja så blir den lite krispigare.

Ingredienser

Portioner: 4
Paj
  • 5 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 150 g fetaost
  • 1 citron
  • 1 tsk oregano
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 200 g färsk spenat
  • 270 g filodeg
Räksallad
  • 1 förp räkor i lake (à 580 g)
  • 150 g sockerärtor
  • 125 g rädisor
  • 1 rödlök
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2461 kJ / 587 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept