Krämig soppa med kastanjechampinjoner, mandelpotatis och rostade hasselnötter
Smakrik krämig svampsoppa som görs med kastanjechampinjoner för extra mycket smak. Mandelpotatis och grädde gör den lättlagade soppan krämig. Toppa gärna soppan med hasselnötter och gräslök vid servering.
Ingredienser
4 portioner
2 bananschalottenlökar
4 mandelpotatisar (4 potatisar motsvarar ca 200 g)
250 g kastanjechampinjoner
2 msk olja
1 tsk torkad timjan
7 dl vatten
2 svampbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
1 dl rostade hasselnötter
1/2 kruka gräslök
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1853 KJ / 443 kCal
Fett38 g
Salt2 g
Kolhydrater16 g
Protein7 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Det hade väl varit gott med en del hela svampbitar i soppan? Jag skulle ta undan några matskedar sedan man fräst upp svampen. Kanske fräsa den separat, först, helst i små bitar snarare än skivor (gäller även lök och potatis som ju ska koka sönder och mixas). Och det finns ingen anledning att "smula" buljongtärningar annat än om man använder dem i en ganska torr rätt - men här ska ju 7 dl vatten tillsättas! Nötter i mat undviker jag själv sedan en äldre släkting råkat bita av en tand på en bit nötskal.
Gunnar
2024-10-21Super gott recept :)
Maria
2024-07-07Jag lade till en halv vitlök ungefär och det blev den perfekta svampsoppan. Hade inte hasselnötter hemma så bytte mot rostade valnötter och solrosfrön, funkade bra. :)
Ylva
2024-05-13