Krämig purjopasta med varmrökt lax | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Krämig purjopasta med varmrökt lax

Här har vi en snabb men även lyxig och smakrik purjopasta. Pastan kokas enligt anvisningar och då finns gott om tid att förbereda såsen. Såsen består av bland annat färsk basilika, vitlök, citron och purjolök som sedan vänds ihop och serveras tillsammans med den varmrökta laxen

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 4, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sallad: Dela tomaterna i halvor. Plocka bladen på basilikan och lägg i en skål tillsammans med tomaterna. Ringla över olivoljan och citronsaften. Krydda med salt och peppar. Vänd ner rucolan.
  2. Sås: Ansa och skiva purjolöken. Skala och skiva vitlöken tunt. Skölj citronen och riv skalet. Hacka basilikan.
  3. Fräs purjolök och vitlök mjuk i olivoljan i en stekpanna. Rör ner crème fraiche, mjölk och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Rör ner basilikan. Håll varmt.
  4. Pasta: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  5. Blanda såsen med pastan.
  6. Skär laxen i stora bitar och servera den med pastan, såsen och salladen.

För alla:

Gör glutenfri: använd glutenfri pasta.
Gör laktosfri: använd crème fraiche och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut crème fraiche till imat fraiche (innehåller havre) eller Sour supreme (innehåller soja). Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: använd pasta utan ägg.

Tips

Börja med att skölja citronen. Riv den först och pressa ur saften därefter. Det är lättare att riva en opressad citron.

Ingredienser

Portioner: 2
Sallad
  • 1/2 ask körsbärstomater
  • 1/2 kruka basilika
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • salt och peppar
  • 1/2 påse ruccola
Sås
  • 1/2 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 citron rivet skal
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 tsk olivolja
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk
Pasta
  • 2 portioner pappardelle
  • ca 300 g varmrökt lax
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3267 kJ / 782 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept