Krämig pasta caprese

Tänk dig pasta, tomat, mozarella, grädde, färskost med örter, parmesanost och färsk basilika. Tänk dig alla dessa ingredienser i en ugnsform som riktigt får götta ihop sig till en härlig pastagratäng à la caprese. Middagen är serverad och den är kräääämig!

Gör så här
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl serveringsförslag.
Energi1771 KJ / 424 kCal
Fett17 g
Salt3.8 g
Kolhydrater51 g
Protein15 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
20 stLättlagat och gav mycket mat, 5-6 portioner men då gjorde vi som de flesta rekommenderat och tog hela paketen färskost + hela paketen grädde och kryddade på med ordentligt peppar, salt och chiliflakes. Använde också hela mozzarellan, kändes onödigt att slänga något, så lite åkte i röran, resten på. Dessutom gjorde jag ett crisp ovanpå i förväg och stekte då upp en riven vitlök med gott om panko och gott om hackad persilja i en panna med lite olivolja tills det blev gyllene och täckte sen gratängen med det kalla crispet innan formen skickades in i ugnen. Mumsigt med den extra dimensionen och vitlökssmaken. Bröd till behövdes egentligen inte för oss utan sallad var alldeles lagom.
Yasmin
Istället för att öka mängden grädde/CF blir smaken mer framträdande om ni blandar i pastavatten! Lika krämigt, mer smak och inte en kaloribomb! Absolut mer färskost (pröva med ett helt paket Arlas färskost och egna örtkryddor/vitlök, smaka av kryddningen innan ni häller allt i formen. Jag tog pecorino istf parmiggiano som har mer smak! Och ta upp pastan ur kokvattnet 2 min tidigare än rekommenderad tid på paketet! Blir pastan färdig innan såsen - skölj med kallt vatten så den inte står och efterkoker… Ni kan även byta cocktail tomaterna (på vintern) mot inlagda tomater som strimlas ner i såsen! Gratängen blev mkt god och uppskattad av barn och barnbarn☺️
Charlotte
Helt ok. Men följde fleras råd o hade helt paket färskost (naturell), 2,5 dl grädde o då blev den god. Kryddade m vitlök o chiliflakes o basilika ordentligt. Vitlöksbrödet tyckte hela fam. kändes onödigt.
Angelica
Ingen favorit, inte superfortjust i så mycket ost. Och barnen gillar inte varma tomater. Så blev ingen rätt vi längtar efter igen. Men gick att äta.
Katrine
Jättegott. Kanske lite förbjudet, men hade i stekt strimlad bacon. Gjorde hela rätten
Ann-charlotte
Jag följde andras rekommendationer att köra dubbelt med grädde och en hel ask färskost. Jag sparade en del pastavatten som jag blandade i vid steg fem tills jag var nöjd med krämigheten. Riktigt gott måste jag säga, blir garanterat mer av detta, min dotter grät när det tog slut.
Simon
Saltade för lite då jag trodde parmesanen skulle smaka mer (mitt fel & inte receptet såklart). Både dottern & jag saknade starkare touch av vitlök. Nästa gång ska jag också ha i mer grädde. Skulle ha följt Jills råd här i tråden! Men, en god, fräsch & somrig pastagratäng som inte blev sådär tung som gratänger kan bli!
Cecilia
Väldigt snäll i smaken fast jag tryckte på med både vitlök, parmesan, salt och peppar. Tog en hel 200 gr färskost och 1 dl mer grädde än receptet, hällde på en halv burk creme fraiche som fanns i kylen. Det räckte för att göra det tillräckligt krämigt. Funkar säkert kanon att göra på pastarester. Saknade något att tugga på, kanske vitlöksfräst broccoli? Tror på att använda naturell färskost och sedan smaksätta den själv. Den smaksatta blir lätt lite unken smaken tycker jag.
Jill
Sen va supergod, kommer absolut att göra igen!
Agneta
Jättegott, med bröd till vart det perfekt för 4st.
Jonas