Krämig lax med soltorkade tomater och vita bönor

Lax i krämig sås med soltorkade tomater och små vita bönor är en lyxig middag som är både enkel och snabb att laga. Servera den krämiga laxgrytan tillsammans med matvete eller valfritt gryn och pressa gärna över lite citron.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2023

Ingredienser
4 portioner
4 port matvete
400 g laxfilé utan skinn
1 msk olja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 förp små vita bönor (á 380 g)
3 dl vispgrädde
1 dl hackade soltorkade tomater
1 msk dijonsenap
2 dl basilikablad (2 dl motsvarar ca 1 kruka)
Till servering
citron
Gör så här
00:02:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan citron.
Energi3128 KJ / 747 kCal
Fett52 g
Salt2 g
Kolhydrater37 g
Protein30 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
25 stHell yeah
Emilia
Lagade enligt receptet men tyckte att hela rätten föll platt i smaken då den saknar umami. Tror den hade höjts av lök, vitlök, och parmesan dock.
Maria
Supergott! Jag använde kummel otroligt gott
Cecilia
Utgick från detta recept men lade till lök, vitlök, svamp, vitt vin och lite torkad timjan. Blev jättegott!
Matilda
En mild rätt som går hem hos de flesta till vardags. Vi gjorde den med vita bönor i tomatsås vilket vi tyckte rätten vann på.
Tobias
Snabbt och lättlagat, dessvärre inte så smakrikt men ok som vardagsmiddag och lite ombyte. Barnen, 5 och 3 år godkände, vilket alltid är ett godkännande i sig :)
Kerstin
Mycket gott. Jag hade matlagningsgrädde, en liten aning mera och bladspenat. Vi pressade citron på. Kokt god småpotatis i stället för matvete.
Christina
Lite väl "grötigt" med alla bönor och till det matvete
Per
Uteslöt bönorna, men jättegod smak
Gunnel
Jättegott och enkelt. 5/5 Bytte ut basilika till grönkål vilket funkade toppen. Nästa gång kommer jag testa att ha i lite vitt vin i såsen för mer syra.
Christina