Krämig blomkålssoppa med äpple och hasselnötter

Enkelt, gott och värmande – en soppa slår aldrig fel! Här lagar vi en krämig blomkålssoppa med potatis och fräschör från citron som får sällskap av äppelbitar, rostade hasselnötter och färsk timjan som topping.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2023

Ingredienser
4 portioner
1 liten blomkål (à ca 500 g)
2 - 3 fasta potatisar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 dl vitt vin
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
1 msk finrivet citronskal
1 - 3 msk färskpressad citronjuice
salt
svartpeppar
Topping
1 dl rostade hasselnötter
1 äpple
2 msk färsk timjan
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2004 KJ / 478 kCal
Fett38 g
Salt2 g
Kolhydrater21 g
Protein8 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Kan man ha mandel eller valnötter istället ? Kan man ta vitvinsvinäger istället för vitt vin ? Hur mkt ?
Åsa
2025-01-06Hej Åsa! Mandel eller valnötter fungerar också bra. Jag skulle nog inte byta ut vinet mot vinäger. Hälsningar Leif
ICA-köket
2025-01-07Uteslut citronen och ev. även vinet. Soppan smakar mest surt. Använd mindre mängd vätska om du gillar krämiga soppor - jag skulle kalla den här lös snarare än krämig.
Maria
2024-12-23Definitivt alldeles för mycket citron, är det verkligen msk det ska vara, vi tog hälften och barnen tyckte bara det smakade citron
Petter
2024-11-19