Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Köttfärssås med rökt skinka

Med riven morot, palsternacka och rökt skinka i stället för bacon lagar du enkelt en god och nyttig köttfärssås som ger mer näring per kalori. Servera med pasta, t ex mafaldine.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och grovriv palsternacka och morot. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Bryn färsen i olja i en gryta/stekpanna. Tillsätt lök och vitlök, låt fräsa med några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt rivna rotfrukter, tomater och fond. Låt koka upp, späd ev med vatten om det behövs.
  4. Tillsätt timjan, balsamvinäger och socker. Låt koka under lock ca 40 minuter, gärna längre.
  5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  6. Skär skinkan i små tärningar eller strimlor. Tillsätt den i köttfärssåsen och låt koka med ett par minuter. Blanda såsen med nykokt pasta och servera med Spetskålssallad med apelsin.

Näringsberäkningen inkluderar spetskålssallad.

För alla

Fri från gluten om glutenfri pasta bjuds.
Fri från laktos och mjölkprotein, men kontrollera fonden.
Fri från ägg, om äggfri pasta bjuds, men kontrollera fonden.

Tips

I grunden är det inget fel på köttfärssås med spagetti. Rätten ger fullvärdigt protein från färsen, höga halter lykopen och andra potenta antioxidanter från burktomater och lök samt långsamma kolhydrater och B-vitamin från pastan. Desto större anledning att boosta den med ännu fler nyttigheter! Lite quick fix:
Häll ner en burk majs, färdigkokta linser, bönor och/eller svamp. Du tillför extra protein, vitaminer och mineraler och drygar samtidigt ut så det räcker till fler.
Tillaga köttfärssåsen i en gryta eller stekpanna av gjutjärn. De syrliga tomaterna gör att en viss mängd järn fälls ut och berikar din mat på naturlig väg.
Fetthalten på nöt- och blandfärs varierar, välj gärna en magrare variant. Eller varför inte testa älg- eller viltfärs som du hittar i frysdisken. På så vis utmanar du även dina smaklökar.
Skippa att röra ner grädde och crème fraiche i såsen. Toppa hellre pastan med riven ost. Ju smakrikare sort, desto mindre mängd går åt. Några basilikablad och en näve rucola förgrönar och förhöjer ytterligare.
Pasta ger bra bränsle till din kropp, men tänk på portionsstorleken. Lyxa i stället med en finare pastasort så smakar varje tugga mer. Det finns även flera sorters fullkorns- och fiberpasta för den som vill »näringsmaxa«.
Servera en skalad morot till var och en så blir måltiden ännu mer komplett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk hela tomater (à 400 g)
  • 1 1/2 msk kalvfond
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 tsk socker
  • 300 g pasta t ex mafaldine
  • 100 g rökt skinka
  • ev vatten
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi -1 kJ / 698 kCal