Köttfärssås med rökt skinka

6
0
Köttfärssås med rökt skinka

Med riven morot, palsternacka och rökt skinka i stället för bacon lagar du enkelt en god och nyttig köttfärssås som ger mer näring per kalori. Servera med pasta, t ex mafaldine.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2012

Köttfärssås med rökt skinka

Ingredienser

4 portioner
1 palsternacka
2 morötter
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g nötfärs
4 msk tomatpuré
1 burk hela tomater (à 400 g)
1 1/2 msk kalvfond
1 tsk timjan
1 msk balsamvinäger
1/2 tsk socker
300 g pasta t ex mafaldine
100 g rökt skinka
ev vatten
salt och peppar

För alla

Fri från gluten om glutenfri pasta bjuds.
Fri från laktos och mjölkprotein, men kontrollera fonden.
Fri från ägg, om äggfri pasta bjuds, men kontrollera fonden.

Gör så här

Näringsberäkningen inkluderar spetskålssallad.

Tips

I grunden är det inget fel på köttfärssås med spagetti. Rätten ger fullvärdigt protein från färsen, höga halter lykopen och andra potenta antioxidanter från burktomater och lök samt långsamma kolhydrater och B-vitamin från pastan. Desto större anledning att boosta den med ännu fler nyttigheter! Lite quick fix:
Häll ner en burk majs, färdigkokta linser, bönor och/eller svamp. Du tillför extra protein, vitaminer och mineraler och drygar samtidigt ut så det räcker till fler.
Tillaga köttfärssåsen i en gryta eller stekpanna av gjutjärn. De syrliga tomaterna gör att en viss mängd järn fälls ut och berikar din mat på naturlig väg.
Fetthalten på nöt- och blandfärs varierar, välj gärna en magrare variant. Eller varför inte testa älg- eller viltfärs som du hittar i frysdisken. På så vis utmanar du även dina smaklökar.
Skippa att röra ner grädde och crème fraiche i såsen. Toppa hellre pastan med riven ost. Ju smakrikare sort, desto mindre mängd går åt. Några basilikablad och en näve rucola förgrönar och förhöjer ytterligare.
Pasta ger bra bränsle till din kropp, men tänk på portionsstorleken. Lyxa i stället med en finare pastasort så smakar varje tugga mer. Det finns även flera sorters fullkorns- och fiberpasta för den som vill »näringsmaxa«.
Servera en skalad morot till var och en så blir måltiden ännu mer komplett.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

6

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi -1 KJ / 698 kCal
Fett 22 g
Kolhydrater 77 g
Protein 44 g
Läs mer om näringsvärden