Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Oxfilé med palsternackspuré

Oxfilé passar utmärkt att servera vid lite festligare tillfällen eller när du vill lyxa till det lite. Laga till oxfilén så att den blir riktigt mör och servera den tillsammans med en krämig palsternackspuré.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryn oxfilén runt om i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg filén på en ugnsplåt.
  3. Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem ovanpå filén. Klicka på smöret överst. Stek färdigt i ugnen i ca 15 minuter, till en innertemperatur på 58°C för rött/rosa kött.
  4. Palsternackspuré: Skala palsternackorna och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i mjölken. Häll av mjölken och spara den. Mixa palsternackorna till en slät puré. Späd med mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sila av skyn från oxfilén och koka ihop med kalvfond och vatten. Red av med maizena.
  6. Halvera cocktailtomaterna och bryt fetaosten i mindre bitar. Skiva vårlöken och blanda med tomater, fetaost och hackad dragon. Häll över olivoljan och peppar.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kalvfonden.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt margarin. Byt mjölken mot mjölkfritt alternativ, t ex Solhavre. Välj mjölkfri buljongtärning i stället för kalvfond. Byt fetaosten mot tofu.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 600 g oxfilé
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 msk maizena majsstärkelse redning för mörka såser
  • 16 körsbärstomater
  • 100 g fetaost
  • 16 svarta oliver
  • 4 vårlökar
  • 1 kruka dragon
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Palsternackspuré
  • 800 g palsternacka
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1970 kJ / 470 kCal
Fett: 22 g
Läs mer om näringsvärden