Rotfruktsgratäng med rökt skinka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Rotfruktsgratäng med rökt skinka

Smarrig och krämig rotfruktsgratäng som tillsammans med den rökta skinkan blir en stadig rätt på middagsbordet. Potatisen och palsternackorna är ett bastant inslag till den krämiga aromen av den smakrika osten.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 275°C.
  2. Skala och skär potatis och palsternackor i tunna skivor. Koka upp grädden med vatten, salt och peppar. Lägg i potatis och palsternacka. Låt koka under lock ca 10 minuter.
  3. Häll potatis och palsternacka i en ugnssäker form och strö över osten.  Gratinera mitt i ugnen i ca 10 minuter. Servera gratängen med rökt skinka, blandad sallad och bröd.

För alla

Gratängen innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: Byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt och osten mot sojabaserad hårdost.

Tips

Skär potatis och palsternacka på matberedarens skärskiva så går det fortare. Koka gärna i en plastbelagd gryta så bränner det inte så lätt i botten.

Gröna tipset: Gratängen är god att servera till grönsaksbiffar, sojabiffar eller quornfiléer om du inte vill äta kött.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 10 potatisar (8 potatisar motsvarar ca 800 g)
  • 4 palsternackor (4 palsternackor motsvarar ca 400 g)
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl riven ost med stark smak (max 17%)
  • 200 g rökt skinka i tunna skivor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2253 kJ / 539 kCal
Fett: 0 g
Läs mer om näringsvärden