Rotfruktsgratäng med rökt skinka
Smarrig och krämig rotfruktsgratäng som tillsammans med den rökta skinkan blir en stadig rätt på middagsbordet. Potatisen och palsternackorna är ett bastant inslag till den krämiga aromen av den smakrika osten.
Ingredienser
4 portioner
8 - 10 potatisar (8 potatisar motsvarar ca 800 g)
3 - 4 palsternackor (4 palsternackor motsvarar ca 400 g)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl riven ost med stark smak (max 17%)
200 g rökt skinka i tunna skivor
För alla
Gratängen innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: Byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt och osten mot sojabaserad hårdost.
Gör så här
Tips
Skär potatis och palsternacka på matberedarens skärskiva så går det fortare. Koka gärna i en plastbelagd gryta så bränner det inte så lätt i botten.
Gröna tipset: Gratängen är god att servera till grönsaksbiffar, sojabiffar eller quornfiléer om du inte vill äta kött.
Gröna tipset: Gratängen är god att servera till grönsaksbiffar, sojabiffar eller quornfiléer om du inte vill äta kött.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2253 KJ / 539 kCal
Fett0 g
Kommentarer
Underbart gott recept! För lite hetta (om man inte har stark ost till hands) kan man även med fördel pudra över antingen lite starkt paprikapulver eller cayennepeppar.
Kerstin
2007-10-16Helt enkelt mycket gott! Därtill lättlagat och relativt snabblagat eftersom man kokar rotfrukterna först. Håller med om att receptet troligen räcker till fler än 4.
Annika
2006-05-05Mycket gott! Även vår 3 åriga , kräsna dotter tycker om det!
Marianne
2005-09-23