Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Köttfärsgratäng bobotie med russin och curry

Denna sydafrikanska köttfärsgratäng bobotie med russin och curry är ett spännande alternativ till köttfärslimpa. Köttfärsen kryddas och blandas med en äggstanning med smak av curry. Som tillbehör blandar du en råkostsallad och serverar med ris.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 15, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i matfettet i en stekpanna. Strö över sockret och låt det smälta ihop med löken.
  3. Blanda den sockerstekta löken med färs, kajennpeppar, russin och salt. Fördela och tryck ut färsen i en smord, ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (för 4 port).
  4. Äggstanning: Vispa samman mjölk, ägg och curry, salt och peppar. Häll äggstanningen över färsen. Tillaga mitt i ugnen ca 35 minuter. Koka under tiden ris eller gryn enligt anvisning på förpackningen.
  5. Sallad: Lägg råkostsalladen i en skål och häll på en dressing av vinäger, olja, salt och peppar.
  6. Servera köttfärsgratängen med kokt ris eller gryn och råkostsalladen.

För alla

Innehåller ägg men är fri från gluten om ris eller annat glutenfritt gryn serveras till.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Tips

Chutney på russin!
Fräs 1/2 hackad gul lök i olja tills den är mjuk. Tillsätt 2 dl russin, 1 dl vatten, 1/2 dl balsamvinäger, 2 msk socker och 1 krm kanel. Koka ca 5 minuter. Salta och peppra. Låt svalna något före servering. Förvara i en väl rengjord glasburk.
Receptet är avsett för 4 port.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk socker
  • 500 g blandfärs (15%)
  • 1/2 tsk kajennpeppar
  • 1 dl russin
  • 1 1/2 tsk salt
  • 4 port ris eller gryn
Äggstanning
  • 2 1/2 dl mjölk (gärna 3%)
  • 3 ägg
  • 2 tsk curry
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Råkostsallad
  • 1 påse råkostsallad (à 275 g)
  • 3/4 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk neutral olja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3036 kJ / 726 kCal
Läs mer om näringsvärden