Kokt ris
Att koka ris ses för många som en konstform. Här kommer ett recept på kokt ris där du kokar upp mycket vatten och sedan tillsätter du riset. På så sätt får du ett fluffigt och supergott ris.
Ingredienser
4 portioner
3 dl ris (basmati, jasmin, fullkorn eller långkornigt parboiled)
1 1/2 l vatten
1/2 tsk salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Brukar alltid lyckas med riset med detta receptet
Natalie
2024-06-19Kokar mitt fullkornsris efter detta ”receptet” och det blir bra varje gång, tidigare blev mitt fullkornsris inte alls bra vattnet kokade bort ( trots låg värme) innan riset va klart. Kokar riset tillsammans med en svampbuljongtärning, blir så gott.
Anneli
2024-05-14Hejsan allesammans! En stor anledning till att det är en klar fördel med att koka riset i mycket vatten, är att man på så sätt reducerar halten av arsenik med c:a hälften när det överflödiga vattnet sedan hällts bort. Som bekant innehåller ris högre halter av arsenik än vad många andra livsmedel gör och halten varierar också med risfabrikat, men även inom samma fabrikat beroende på vilka jordar som man har odlat på. Viktigt också att skölja riset noggrant innan kokning. Tyvärr så är det ingen, inte ens ICA, som har nämnt något om detta vilket ju är lite märkligt. Äldre recept anger normalt en matchande mängd vatten, som när riset är färdigt har kokat/absorberats bort, men dessa recept var mer eller mindre "ovetande" om risken med arsenikhalterna i riset. Fullkornsris är nyttigare på ett sätt men innehåller däremot högre halter av arsenik än vitt ris. Äter man ris mer sällan kan man bortse från riskerna, men om man äter ris i olika former mera regelbundet bör man tänka på detta och naturligtvis även beakta additionseffekterna av andra förekommande gifter i vår föda. Riskakor bör man t.ex. inte ge till barn under 6 år, välj då istället majskakor som är riktigt goda. Mvh, Sven B.
Sven
2024-04-27