Kokt ris

Betyg 3.5 av 5.
45 personer har röstat
10
Kokt ris

Att koka ris ses för många som en konstform. Här kommer ett recept på kokt ris där du kokar upp mycket vatten och sedan tillsätter du riset. På så sätt får du ett fluffigt och supergott ris.

Kokt ris

Ingredienser

4 portioner
3 dl  ris (basmati, jasmin, fullkorn eller långkornigt parboiled)
1 1/2 l  vatten
1/2 tsk  salt

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.5 av 5.
45 personer har röstat

Kommentarer

Kokar mitt fullkornsris efter detta ”receptet” och det blir bra varje gång, tidigare blev mitt fullkornsris inte alls bra vattnet kokade bort ( trots låg värme) innan riset va klart. Kokar riset tillsammans med en svampbuljongtärning, blir så gott.

Anneli

2024-05-14

Hejsan allesammans! En stor anledning till att det är en klar fördel med att koka riset i mycket vatten, är att man på så sätt reducerar halten av arsenik med c:a hälften när det överflödiga vattnet sedan hällts bort. Som bekant innehåller ris högre halter av arsenik än vad många andra livsmedel gör och halten varierar också med risfabrikat, men även inom samma fabrikat beroende på vilka jordar som man har odlat på. Viktigt också att skölja riset noggrant innan kokning. Tyvärr så är det ingen, inte ens ICA, som har nämnt något om detta vilket ju är lite märkligt. Äldre recept anger normalt en matchande mängd vatten, som när riset är färdigt har kokat/absorberats bort, men dessa recept var mer eller mindre "ovetande" om risken med arsenikhalterna i riset. Fullkornsris är nyttigare på ett sätt men innehåller däremot högre halter av arsenik än vitt ris. Äter man ris mer sällan kan man bortse från riskerna, men om man äter ris i olika former mera regelbundet bör man tänka på detta och naturligtvis även beakta additionseffekterna av andra förekommande gifter i vår föda. Riskakor bör man t.ex. inte ge till barn under 6 år, välj då istället majskakor som är riktigt goda. Mvh, Sven B.

Sven

2024-04-27

1,5 l vatten? Låter lite väl mycket tycker jag. Det verkar vara typ dubbla mängden vatten mot ris i de flesta andra recept.

Mats

2024-03-13

Hej Mats! I det här receptet så kokar man riset i mycket vatten och låter sedan riset rinna av i en sil, som när man kokar pasta. Hälsningar Niclas.

Redaktionen

2024-03-14

Testa liknande recept

Fiskspett med grönsaksris och gravlaxsås
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kebab med tomatsalsa
Betyg 3.9 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Sushiris
Betyg 3.4 av 5.
188 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Japansk wasabibiff med soja
Betyg 4.3 av 5.
8 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Asiatisk fisk i folie
Betyg 3.8 av 5.
27 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Fläskkarré med BBQ-sås
Betyg 3 av 5.
23 personer har röstat
Under 45 min att tillaga