Kokt ris

Betyg 3.6 av 5.
42 personer har röstat
5
Kokt ris

Att koka ris ses för många som en konstform. Här kommer ett recept på kokt ris där du kokar upp mycket vatten och sedan tillsätter du riset. På så sätt får du ett fluffigt och supergott ris.

Kokt ris

Ingredienser

4 portioner
3 dl  ris (basmati, jasmin, fullkorn eller långkornigt parboiled)
1 1/2 l  vatten
1/2 tsk  salt

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.6 av 5.
42 personer har röstat

Kommentarer

Koka inte basmatiris på detta sättet. Instruktioner. När du börjar tillaga är det: För 1 dl ris så är det 1,5 dl vatten. Så ifall du kokar 3 dl ris använder du 4,5 dl vatten. Förberedelse: Skölj riset tills vattnet är klart, låt stå i vattenbad ifall du har tid (mellan 30 minuter och 2 timmar) och häll av vattnet. Tillsätt ris och kallt vatten (enligt 1:1.5 förhållandet enligt ovan) och salt. Koka först upp på hög värme, utan lock, tills det precis börjar bubbla och bildas "skum". Sänk till låg värme (praktiskt taget lägsta du har: går värmen upp till 9? Sänk till 1) lägg på lock, och sätt timer på 12 minuter. Efter 12 minuter, ta bort kastrull från plattan och låt vila. i 10 minuter, fortfarande med locket på. Ta inte bort locket och "kolla" på riset någon gång under hela processen - vattenångan kokar riset. Släpper du ut vattenångan kommer du släppa ut för mycket vatten och värme och riset blir därmed okokt. Efter du låtit riset vila i 10 minuter kan du ta av locket. Rör runt med valfritt redskap för att "fluffa" till riset. Grattis, du har kokat ris på korrekt sätt. Ifall du vill göra det extra "indiskt" kan du pudra över gurkmeja och lite (LITE) vatten och rör runt. Inga mått här, bara att testa sig fram för att få en känsla för det, bara du inte överöser med gurkmeja och vatten kommer det bli bra så börja helt enkelt försiktigt. Kan även ha lite färsk hackad koriander ifall man gillar det. Tips: Använd en bred kastrull. Generellt sätt är det orekommenderat att man fyller kastrullen än mer till häften med vatten och ris (när du börjar koka) eftersom det kommer orsaka väldigt ojämn kokning. Notis: Jobbat på indisk restaurang, de andra kockarna hade mördat mig ifall jag kokade på Icas rekommenderade sätt.

David

2022-11-22

Hej David! Tack för att du delar med dig av ditt sätt att koka basmatiris. ❤ Hälsningar Elina

Redaktionen

2022-11-23

Superbra ris när det kokas med detta upplägg. Vegogryta till känns dock otroligt tråkigt och smaklöst, riktig korvstroganoff då pratar vi!

Erik

2021-12-05

2 liter vatten till riset måste vara felskrivet?

Robert

2021-09-27

Hej Robert! 2 liter är helt rätt. Du ska sedan hälla av överblivet vatten när riset har kokat klart. 😊 Hälsningar Elina

Redaktionen

2021-10-01

Testa liknande recept

Fiskspett med grönsaksris och gravlaxsås
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kebab med tomatsalsa
Betyg 3.9 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Sushiris
Betyg 3.4 av 5.
171 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Fläskkarré med BBQ-sås
Betyg 3 av 5.
23 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Japansk wasabibiff med soja
Betyg 4.1 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Asiatisk fisk i folie
Betyg 3.8 av 5.
26 personer har röstat
Under 30 min att tillaga