Köttbullar med gräddsås och gurka

50
2
Köttbullar med gräddsås och gurka

Köttbullar med gräddsås är en riktig husmansklassiker. Dessa köttbullar får en extra touch då citronskal och timjan blandas ned i färsen som först stekts gyllenbruna i en stekpanna och sedan får sjuda i den gräddiga såsen. Som tillbehör serveras gurka i lag och nykokt potatis.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 10 2015

Köttbullar med gräddsås och gurka

Ingredienser

4 portioner
900 g fast potatis

Gurka

saft och skal från 1 citron (saft från 1 citron motsvarar 3 msk saft)
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 gurka
1 kruka persilja

Köttbullar

1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ca 500 g blandfärs
1 tsk timjan
citronskal
1 msk smör

Sås

1 msk majsstärkelse
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd av vetestärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, matfett och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk, grädde och matfett  mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

50

Kommentarer

Niclas

2020-10-07

Blev riktigt goda köttbullar.

Annelie

2020-09-21

Supergoda köttbullar. Lite ovant utan lök i men gott med timjan och citronskal. Gurkan blev perfekt till.

Näringsvärde per portion

Energi 3137 KJ / 750 kCal
Fett 43 g
Salt 1.92 g
Kolhydrater 55 g
Protein 34 g
Läs mer om näringsvärden