Köttbullar med gräddsås och gurka

45
2
Köttbullar med gräddsås och gurka

Köttbullar med gräddsås är en riktig husmansklassiker. Dessa köttbullar får en extra touch då citronskal och timjan blandas ned i färsen som först stekts gyllenbruna i en stekpanna och sedan får sjuda i den gräddiga såsen. Som tillbehör serveras gurka i lag och nykokt potatis.

Skriv ut

Ett recept från:
ICAs matkasse v 10 2015

Köttbullar med gräddsås och gurka

Ingredienser

4 portioner
900 g
fast potatis

Gurka

saft och skal från 1
citron (saft från 1 citron motsvarar 3 msk saft)
1 msk
strösocker
1/2 tsk
salt
1 krm
vitpeppar
1
gurka
1
kruka persilja

Köttbullar

1 dl
ströbröd
1 1/2 dl
mjölk
1
ägg
1/2 tsk
salt
1 krm
peppar
ca 500 g
blandfärs
1 tsk
timjan
-
citronskal
1 msk
smör

Sås

1 msk
majsstärkelse
2 dl
vispgrädde
2 1/2 dl
köttbuljong (vatten och tärning eller fond)

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk, matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

45

Kommentarer

Niclas

2020-10-07

Blev riktigt goda köttbullar.

Annelie

2020-09-21

Supergoda köttbullar. Lite ovant utan lök i men gott med timjan och citronskal. Gurkan blev perfekt till.

Näringsvärde per portion

Energi 3137 KJ / 750 kCal
Fett 43 g
Salt 1.92 g
Kolhydrater 55 g
Protein 34 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept