Köttbullar med gräddsås och gurka
Köttbullar med gräddsås är en riktig husmansklassiker. Dessa köttbullar får en extra touch då citronskal och timjan blandas ned i färsen som först stekts gyllenbruna i en stekpanna och sedan får sjuda i den gräddiga såsen. Som tillbehör serveras gurka i lag och nykokt potatis.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 10 2015
Ingredienser
4 portioner
900 g fast potatis
Gurka
saft och skal från 1 citron (saft från 1 citron motsvarar 3 msk saft)
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 gurka
1 kruka persilja
Köttbullar
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ca 500 g blandfärs
1 tsk timjan
citronskal
1 msk smör
Sås
1 msk majsstärkelse
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3137 KJ / 750 kCal
Fett43 g
Salt1.92 g
Kolhydrater55 g
Protein34 g
Kommentarer
Jättegott.
Emelie
2023-12-25Blev riktigt goda köttbullar.
Niclas
2020-10-07Supergoda köttbullar. Lite ovant utan lök i men gott med timjan och citronskal. Gurkan blev perfekt till.
Annelie
2020-09-21