Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Köttbullar i gräddsås med gurka

En klassisk husmansrätt med smarriga köttbullar fulla av smak. Smörstek de saftiga köttbullarna tills väldoften börjat sprida sig och servera dem med citronpicklad gurka och nykokt potatis. Den mustiga gräddsåsen och den syrliga gurkan gör rätten komplett.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 35, 2017
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen.
  2. Gurka: Pressa saften ur citronen (riv skalet innan om du vill smaksätta såsen med det). Blanda en lag av citronsaft och socker. Rör tills sockret löst sig. Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Vänd ner i lagen och krydda med salt och peppar.
  3. Köttbullar: Blanda vatten med ströbrödet och låt svälla ett par minuter. Blanda i senap och kryddor i färsen och blanda sedan i ströbrödsblandningen. Forma till köttbullar med vattenfuktade händer.
  4. Stek köttbullarna i matfettet i en stekpanna tills de är genomstekta.
  5. Sås: Blanda grädde och majsstärkelse och häll ner grädden och buljongen i stekpannan. Låt koka ihop några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera köttbullarna med sås, potatis och gurka.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Blanda ner 1 dl rostad lök (för 4 port) i köttfärssmeten för lite extra smak. Smaka gärna av såsen med lite soja.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Gurka
  • saften av 1/2 citron
  • 1/2 msk strösocker
  • 1 gurka
Köttbullar
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk senap
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 500 g blandfärs
  • 1 msk smör eller margarin
Sås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 1/2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2913 kJ / 696 kCal