Köttbullar i gräddsås med gurka

42
4
Köttbullar i gräddsås med gurka

En klassisk husmansrätt med smarriga köttbullar fulla av smak. Smörstek de saftiga köttbullarna tills väldoften börjat sprida sig och servera dem med citronpicklad gurka och nykokt potatis. Den mustiga gräddsåsen och den syrliga gurkan gör rätten komplett.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 35 2017

Köttbullar i gräddsås med gurka

Ingredienser

4 portioner
900 g fast potatis

Gurka

saften av 1/2 citron
1/2 msk strösocker
1 gurka

Köttbullar

1 dl vatten
1/2 dl ströbröd
1 msk senap
1/2 tsk salt
2 krm peppar
500 g blandfärs
1 msk smör eller margarin

Sås

2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 1/2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Blanda ner 1 dl rostad lök (för 4 port) i köttfärssmeten för lite extra smak. Smaka gärna av såsen med lite soja.

Vad tyckte du om receptet?

42

Kommentarer

Nicklas

2021-07-18

Bra smet men även jag la i ett ägg för att få smeten att hålla ihop under stekningen. Dessutom satt jag till lite soya för extra saltsmak. Gott med vanlig stark, söt senap, dvs ej Dijionsenap.//Nicklas

Tom

2021-01-24

Man måste ju ha minst 1 ägg för att det skall binda ihop.

Kim

2020-03-09

Det är gott men köttbullarna går väldigt lätt sönder under stekningen.

Näringsvärde per portion

Energi 2913 KJ / 696 kCal
Fett 39 g
Salt 3 g
Kolhydrater 52 g
Protein 31 g
Läs mer om näringsvärden