Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Citronköttbullar i gräddsås

Tröttnat på de vanliga köttbullarna? Här är en kombination som förhöjer det traditionella med en viss syrlighet. För att få köttbullarna riktigt saftiga får de sjuda tillsammans med den krämiga gräddsåsen i några minuter. Duka fram med nykokt potatis, sås och citrongurka.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 4, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Gurka: Riv skalet och pressa saften ur citronen (spara skalet till köttbullarna). Blanda en lag av citronsaft, socker, salt och peppar. Rör tills sockret löst sig.
  3. Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Hacka persiljan och blanda ner den och gurkan i lagen. 
  4. Köttbullar: Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar i en bunke. Låt stå några minuter. 
  5. Blanda färs, timjan och citronskal med ströbrödsblandningen.
  6. Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i smöret i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg över köttbullarna på en tallrik. 
  7. Sås: Vispa ihop grädde, buljong och majsstärkelse i stekpannan. Låt koka ihop någon minut under omrörning. Smaka av med soja och peppar. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och låt det sjuda ca 3 minuter.
  8. Servera köttbullarna med såsen, potatisen och gurkan.

Tips

Servera citronskalet vid sidan om som strössel istället för att ha det i smeten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Gurka
  • skal från 1 citron
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 gurka
  • 1/2 kruka persilja
Köttbullar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ca 500 g blandfärs
  • 1 tsk timjan
  • citronskal
  • 1 msk smör
Sås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 1/2 msk soja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3084 kJ / 737 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer