Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Citronköttbullar med gräddssås

Köttbullar av blandfärs som nått en ny nivå med citronskal och timjan i. Gurkan blir ett fantastiskt tillbehör till köttbullarna – friskt krispiga och lite syrliga. Du fixar snabbt till gurkan med en hemlagad lag av citronsaft, socker, vitpeppar och persilja. För delikata tunna gurkskivor, använd osthyveln!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 4, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Gurka: Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften (spara skalet till köttbullarna). Blanda en lag av citronsaft, socker, salt och peppar. Rör tills sockret löst sig.
  3. Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Hacka persiljan och blanda ner den och gurkan i lagen.
  4. Köttbullar: Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar i en bunke. Låt stå ca 5 minuter.
  5. Blanda ner färs, timjan och citronskal med ströbrödsblandningen.
  6. Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i matfettet i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg över köttbullarna på en tallrik. Blanda majsstärkelsen med grädden och häll den och buljongen i pannan. Låt koka ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och låt det sjuda ca 3 minuter.
  7. Servera köttbullarna med såsen, potatisen och gurkan.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: använd mjölk, matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken och grädden mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Gurka
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk socker
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1/2 gurka
  • 1/2 kruka persilja
Köttbullar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ca 500 g blandfärs
  • 1 tsk timjan
  • skalet från 1 citron
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3252 kJ / 777 kCal